Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 19:41

Το... πρωτοποριακό έργο που χρειάστηκε "πλάτη"

Γράφτηκε από τον
Το... πρωτοποριακό έργο που χρειάστηκε "πλάτη"

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το Υπουργικό Συμβούλιο ανέλαβαν και προχωρούν την υλοποίηση της ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το χαρακτήρισαν “έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας και μείζονος σπουδαιότητας για την περιφερειακή ανάπτυξη” και ενέκριναν τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Η κυβέρνηση, που έκανε κωλοτούμπα για το θέμα των απορριμμάτων (σε σχέση με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση) έβαλε πλάτη για να προχωρήσει και να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη ΣΔΙΤ, όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο, στα τέλη Φεβρουαρίου στην Τρίπολη.

Και χρειάστηκε να βάλει πλάτη γιατί η ιδιωτική χωροθέτηση που επέλεξε η περιφερειακή αρχή για τους χώρους εγκατάστασης των εργοστασίων επεξεργασίας (ώστε να μην έχει η ίδια πολιτικό κόστος) κρίθηκε αναποτελεσματική και ατελέσφορη. Στην τότε κριτική που είχε ασκηθεί, η περιφερειακή αρχή απαντούσε με αλαζονεία και ειρωνεία ότι έχει κάνει το σωστό, εφαρμόζοντας ένα ακόμα πρωτοποριακό στοιχείο στον διαγωνισμό... πρότυπο.

Ηταν τόσο πρότυπος ο διαγωνισμός, και η Περιφέρεια Πελοποννήσου τέτοιο παράδειγμα μίμησης για όλη τη χώρα, που τελικά άλλες Περιφέρειες -όπως η Ηπειρος- προχώρησαν πιο γρήγορα και ήδη έχουν ολοκληρωμένη διαχείριση με ΣΔΙΤ.

Ακόμα και τώρα, ενώ υπήρχαν οι καταγγελίες Μπέζου για κομπίνες και αρπαγή περιουσίας, η περιφερειακή αρχή απαντούσε πως πρόκειται για διαφορές ιδιωτών, που δεν αφορούν και δεν προκαλούν εμπόδια στην υλοποίηση του έργου.

Οι απαλλοτριώσεις απέδειξαν όμως ότι οι καταγγελίες είχαν βάση και ότι χωρίς τη στήριξη της κυβέρνησης το Νο1 έργο της περιφερειακής αρχής Τατούλη δεν θα προχωρούσε.

Με άλλες διαδικασίες, με άλλη νοοτροπία, με πραγματική διαφάνεια, η ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα είχε καλύτερα αποτελέσματα, δικαιότερη χωροθέτηση για τις μονάδες επεξεργασίας, ΣΜΑ για περισσότερους δήμους και ενδεχομένως μικρότερο κόστος για τους πολίτες.

 

Γιάννης Σινάπης


NEWSLETTER