Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 18:49

Η πρόκληση και η παραδοχή της ευθύνης για τον δάκο

Γράφτηκε από τον
Η πρόκληση και η παραδοχή της ευθύνης για τον δάκο

 

Στον καιρό επέρριψε τις ευθύνες για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, προκαλώντας αντιδράσεις, την αγανάκτηση των παραγωγών που έχουν καταστραφεί και πάνω απ’ όλα την κοινή λογική.

Η μόνη “δικαιολογία” που πρόβαλε, για την οποία οι παραγωγοί μπορεί να κρατήσουν την οργή μέσα τους, είναι η εθνική προσπάθεια που επικαλέστηκε ο υπουργός για αποζημίωση των πληγέντων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και αυτή δεν είναι πειστική.

Είναι αλήθεια ότι οι καιρικές συνθήκες φέτος ήταν ο σύμμαχος για τον δάκο και την ανάπτυξή του, που προκάλεσαν την καταστροφή. Αντίθετα, πέρυσι ήταν οι καιρικές συνθήκες (το κρύο του χειμώνα και οι καύσωνες από τον Ιούνιο) που καταπολέμησαν και τσάκισαν τον δάκο, δίνοντας μία από τις καλύτερες χρονιές για το λάδι και τους παραγωγούς.

Αλίμονο, όμως, αν οι καιρικές συνθήκες ρυθμίζουν την πορεία και την προοπτική της ελαιοπαραγωγής και η οργανωμένη Πολιτεία παρακολουθεί ως θεατής, είναι αδύναμη και ανίκανη να παρέμβει και να σώσει την παραγωγή. Σε μια οργανωμένη Πολιτεία οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν τον καιρό και την εξέλιξη του δάκου και ανάλογα παρεμβαίνουν. Εχουν έγκαιρα βάλει τις παγίδες και έχουν προσλάβει το προσωπικό και οι εργολάβοι ψεκαστές είναι έτοιμοι να ραντίσουν από τις αρχές Ιουνίου, αν αυτό χρειαστεί. Και μόλις καταπολεμήσεις την πρώτη γενιά του δάκου, δεν εφησυχάζεις, παρακολουθείς στενά και συνέχεια και παρεμβαίνεις, όποτε κριθεί αναγκαίο.

Αν είχαν γίνει όλα αυτά, τα αυτονόητα, δεν θα είχε χαθεί η φετινή ελαιοπαραγωγή,

Πάντως, πέρα από τις φθηνές δικαιολογίες, ο υπουργός εμμέσως παραδέχθηκε τις εγκληματικές ευθύνες της Πολιτείας. Και αυτό γιατί ενημέρωσε ότι η διαδικασία για το πρόγραμμα δακοκτονίας της επόμενης περιόδου έχει ήδη ξεκινήσει, με στόχο το Μάιο του 2019 να έχει ολοκληρωθεί και συμβασιοποιηθεί το έργο, ώστε η εκτέλεσή του να εξαρτάται μόνο από τις καιρικές συνθήκες.

Αυτό αποτελεί παραδοχή της αποτυχίας του φετινού προγράμματος και των εγκληματικών ευθυνών των αρμοδίων υπηρεσιών. Γιατί αν ήταν όλα έτοιμα από το Μάιο και οι ψεκασμοί ξεκινούσαν από τις αρχές Ιουνίου ένα μεγάλο μέρος της ελαιοπαραγωγής θα είχε σωθεί. Τη μεγάλη αυτή αλήθεια παραδέχθηκε εμμέσως ο υπουργός. Η φετινή χρονιά να γίνει μάθημα για όλους και για όλα τα επόμενα χρόνια.


NEWSLETTER