Κυριακή, 03 Μαρτίου 2019 20:11

Καμιά εξέλιξη στο σιδηρόδρομο, παρά τις εξαγγελίες στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου

Καμιά εξέλιξη στο σιδηρόδρομο, παρά τις εξαγγελίες στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου

 

Η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε ακουστεί στο περσινό Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο, αλλά πέρα από τον προαστιακό στο Λουτράκι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη ή ανακοίνωση για την προοπτική της επαναλειτουργίας.

Προοπτική που είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, καθώς υπάρχει το βασικό ζήτημα της βιωσιμότητας και κανείς δεν πρόκειται να πάρει την ευθύνη της επαναλειτουργίας μιας δομής -όσο ευχάριστα και αν ακούγεται στα αυτιά των φίλων του σιδηροδρόμου-, που θα “μπαίνει μέσα” και θα δημιουργεί νέα ελλείμματα.

Στο περσινό Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο στην Τρίπολη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του είχε ενημερώσει πως διεξάγεται μελέτη βιωσιμότητας για τη μετρική γραμμή. Από τότε δεν υπάρχει ενημέρωση για την τύχη αυτής της μελέτης.

Χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας είχε σημειώσει: “Σε ό,τι αφορά τις σιδηροδρομικές υποδομές, δεν θα επαναλάβω όσα είπαμε στο περιφερειακό συνέδριο της Δυτικής Ελλάδας για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με την Πάτρα. Θα αρκεστώ να σημειώσω ότι υλοποιείται η σύνδεση του Λουτρακίου με τον προαστιακό, που ανταποκρίνεται σε ένα εύλογο αίτημα χρόνων. Ενώ για το τοπικό σιδηροδρομικό τρένο της Πελοποννήσου, την γνωστή μετρική γραμμή, που για χρόνια είχε καταδικαστεί στον αφανισμό, διεξάγεται ήδη μελέτη βιωσιμότητας. Η επαναλειτουργία της παραδοσιακής μετρικής γραμμής θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στις επιβατικές μεταφορές και κυρίως στον τουρισμό. Καθώς ο σιδηρόδρομος είναι ένα μέσο φιλικό για τους τόπους που διασχίζει”.

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση για τις υποδομές, με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και το γ.γ. Γιώργο Δέδε, κατά τις τοποθετήσεις που είχαν γίνει:

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης είχε ενημερώσει για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου ως τουριστικού.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας είχε ζητήσει να ξανανοίξει και να λειτουργήσει σταδιακά ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο ως διεθνής γραμμή, αρχικά μέχρι το Αργος, εκτιμώντας ότι το τουριστικό τρένο δεν είναι βιώσιμο.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος είχε ζητήσει το "αγκάλιασμα" και την επαναλειτουργία του τρένου.

Γ.Σ.