Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 18:18

Οι μονοδρομήσεις και το μάθημα της ανάπλασης

Οι μονοδρομήσεις και το μάθημα της ανάπλασης

 

Της... στάθμευσης έγινε την Κυριακή στην οδό Αύρας, στο παραλιακό τμήμα της από την Κρήτης έως τη Ναυαρίνου, όπου έχει γίνει ανάπλαση από το Δήμο Καλαμάτας με πεζοδρόμια και στις δύο πλευρές και μείωση του πλάτους του δρόμου.

Η παρέμβαση, που φαίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία και στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του κόσμου, στην πράξη δοκιμάζεται σκληρά και προκαλεί προβλήματα. Η απαγόρευση της στάθμευσης στην ανατολική πλευρά του δρόμου δεν τηρείται - και υπάρχουν στιγμές, τώρα το καλοκαίρι που κατακλύζεται από κόσμο η παραλία, που γίνεται κυκλοφοριακός χαμός.

Η ανάπλαση δεν έλαβε υπόψη της το σοβαρό πρόβλημα στάθμευσης που υπάρχει στην Ανατολική Παραλία της Καλαμάτας, όπου τα καταστήματα δεν έχουν δικούς τους χώρους και οι δημοτικοί χώροι είναι περιορισμένοι: το υποτυπώδες πάρκινγκ στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης και το παραλιακό στη Ναυαρίνου, πριν την Καρακούση, που βρίσκεται σε απόσταση.

Επειδή οι κλήσεις δεν αποτελούν λύση σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο για όλο τον κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες, κι επειδή πρέπει να στηριχθεί η τουριστική - αναπτυξιακή εικόνα της πόλης, θα πρέπει ο δήμος, το Δημοτικό Συμβούλιο, να αναζητήσει άλλη λύση, που δεν θα ακυρώνει την ανάπλαση και θα αίρει τα κυκλοφοριακά προβλήματα του καλοκαιριού.

Μια τέτοια λύση αποτελεί η μονοδρόμηση της Αύρας, σε συνδυασμό με τους άλλους παράλληλους δρόμους και κυρίως τη Μεσογείων (στο συνοικισμό Νικηταρά). Μονοδρομημένη κατά το ήμισυ είναι η οδός Γεωργίου Καρέλια, προκειμένου να εξυπηρετήσει τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου. Και αυτή πρέπει να μπει στην εξίσωση για το καλοκαίρι.

Με τις μονοδρομήσεις η κυκλοφορία θα διεξάγεται χωρίς πρόβλημα και θα δώσει επιπλέον θέσεις στάθμευσης, που τις έχει ανάγκη την τουριστική περίοδο η ευαίσθητη κι ελκυστική περιοχή της Ανατολικής Παραλίας.

Οταν μια ανάπλαση στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου προκαλεί τέτοια προβλήματα, είναι έκδηλος ο προβληματισμός και για τη μεγάλη εικόνα, της πεζοδρόμησης και της μελλοντικής αξιοποίησης της Ναυαρίνου. Ο αποσπασματικός χαρακτήρας της ανάπλασης, πάντως, ίσως αποτελεί και ένα μάθημα.