Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 18:17

Κρίσιμες αποφάσεις για τα οδικά έργα

Γράφτηκε από τον

Μέχρι την Παρασκευή θα ξέρουμε και τυπικά πόσοι και ποιοι κατασκευαστικοί όμιλοι θα καταθέσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο για τη ΣΔΙΤ κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Η αίτηση συμμετοχής δεν σημαίνει βέβαια κάτι σημαντικό, με την έννοια ότι δεν έχει κάποιον ιδιαίτερα δεσμευτικό χαρακτήρα μιας και η ουσία βρίσκεται στη συνέχεια, όπου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την κατασκευή του έργου. Το σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι να συμμετάσχουν πολλοί κατασκευαστικοί όμιλοι. Οι πολλοί και ισχυροί όμιλοι είναι ένδειξη ενδιαφέροντος αλλά και κίνητρο για ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η νέα κυβέρνηση και ειδικότερα ο νέος υπουργός Υποδομών αν βρει ισχυρό ενδιαφέρον ακόμα και αν δεν θέλει, θα αναγκαστεί να συνεχίσει και να επισπεύσει τη διαδικασία. Αν υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον η διαδικασία εύκολα θα ακυρωθεί και θα έχουμε νέο κύκλο διαβουλεύσεων για το πώς και με ποιον τρόπο θα ενταχθεί ο δρόμος αλλά και από πού θα περάσει. Η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου είναι πολύπλοκη και οι γνωρίζοντες την θεωρούν και χρονοβόρα. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος ακολουθήθηκε και από τον Τατούλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ξεκίνησε πριν 7 χρόνια και ακόμα το έργο δεν έχει υλοποιηθεί. Πρόκειται δηλαδή για μια χρονοβόρα διαδικασία που δεν εγγυάται ότι θα μπουν σε 1-2 χρόνια μπουλντόζες στο έργο, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει ακόμα ούτε οριστική χάραξη ούτε περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Τα σπουδαία είναι λοιπόν μπροστά και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. Το κακό για την περιοχή είναι ότι οι τοπικοί παράγοντες της Ν.Δ. κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το πώς θα κινηθούν σε σχέση με τα σημαντικά οδικά έργα της Μεσσηνίας και τι θα επιδιώξουν. Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και χρειάζεται να βγουν όλοι μπροστά με στόχο τη συντομότερη παραγωγή χειροπιαστού αποτελέσματος.