Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 15:19

Τα αυτονόητα να γίνουν πράξη

Γράφτηκε από τον

 

Αστραψε και βρόντηξε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, για το θέμα των πυρηνελαιουργείων στο νομό, στη σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα “Παν. Φωτέας” - όταν έμεινε μόνος με τους αντιπεριφερειάρχες και τους διευθυντές.

Από τις φωνές που ακούγονταν και πέρα από το διάδρομο του 4ου ορόφου, έγινε αναφορά σε όλα τα στραβά κι ανάποδα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, που τα έζησαν οι κάτοικοι των ευαίσθητων περιοχών της Μεσσηνίας από τη δράση των πυρηνελαιουργείων. Εκανε λόγο για δυστυχία για τον τόπο και τόνισε την ανάγκη, την προτεραιότητα να προστατευτεί ο κόσμος.

Μάλιστα, ζήτησε να βρεθεί τρόπος να κλείσουν πυρηνελαιουργεία, να αναστείλουν τη λειτουργία τους, όταν αδιαφορούν για την εφαρμογή του νόμου.

Ο περιφερειάρχης εξαγριώθηκε όταν έμαθε ότι, σε έλεγχο που επιχείρησε η αρμόδια υπηρεσία σε πυρηνελαιουργείο του νομού, της απαγορεύτηκε η είσοδος και δεν υπήρξε καμία αντίδραση: Ολοι πήγαν παρακάτω, σαν να μην έγινε τίποτα.

Κανείς δεν θέλει να κλείσουν τα πυρηνελαιουργεία, γιατί είναι πολύτιμη η συμβολή τους στη διαχείριση των προϊόντων - υποπροϊόντων της ελαιοκαλλιέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει, όμως, όλοι να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα και να γίνουν πράξη:

Οι έλεγχοι να είναι συνεχείς και χωρίς ειδοποίηση. Αν κάποιος αποπειραθεί να μην αφήσει την υπηρεσία να μπει μέσα στο πυρηνελαιουργείο και να κάνει έλεγχο, πρέπει να ειδοποιηθεί αμέσως ο εισαγγελέας και η Αστυνομία. Οι πυρηνελαιουργοί να βελτιώσουν τις μονάδες τους. Η επεξεργασία του πυρήνα να ολοκληρώνεται το Μάρτιο, καθώς η ελαιοκομική περίοδος ολοκληρώνεται το Φεβρουάριο.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2017 το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έχασε μια σημαντική ευκαιρία να ψηφίσει συγκεκριμένα μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις για το σοβαρό ζήτημα της ρύπανσης από τα πυρηνελαιουργεία. Ηταν τότε που ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης “άδειασε” με τρόπο προσβλητικό τη συνεργάτιδά του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελ. Αλειφέρη (μέχρι τότε τα πήγαιναν καλά), η οποία μετά από δουλειά με τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας είχε καταθέσει πρόταση 13 μέτρων και ρυθμίσεων.

Τότε, οι 14 παριστάμενοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, σηκώνοντας τα χεράκια για μια ακόμα φορά, υπερψήφισαν την πρόταση του περιφερειάρχη “ώστε σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τον αμέσως επόμενο μήνα να καταρτιστούν ολοκληρωμένες νομοθετικές και τεχνολογικές προτάσεις που θα προσεγγίζουν την επίλυση του προβλήματος”.

Αφαντες οι προτάσεις...