Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2020 15:11

Αμεση δημοπράτηση του αντιπλημμυρικού του “Μορέα”

Γράφτηκε από τον

Προχωρημένα είναι τα πράγματα, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, πέρα από τον δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος και για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που έχει μελετήσει ο “Μορέας”.

Είναι ένα από τα σπουδαία έργα της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας, για τα οποία αναμένεται να έρθει στην πόλη τον Ιανουάριο ο υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, για να κάνει, επιτέλους, επίσημες ανακοινώσεις.

Ενα σενάριο που “παίζει” σοβαρά είναι οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με πανηγυρικό χαρακτήρα, ανήμερα της Υπαπαντής, στη γιορτή της πολιούχου της Καλαμάτας.

Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, στο σημαντικό αυτό έργο η κυβέρνηση της Ν.Δ. στηρίχτηκε και προχώρησε τα δεδομένα που βρήκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν αναμονή των κυβερνητικών εξαγγελιών κι ενώ η Καλαμάτα περιμένει γι’ αυτές τον υπουργό Υποδομών από τον περασμένο Οκτώβριο, το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να επαγρυπνεί και να τονίζει πως το συγκεκριμένο είναι έργο προτεραιότητας για την κοινωνία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Γιατί είναι έργο προστασίας της ανθρώπινης ζωής, που η Πολιτεία το οφείλει στον τόπο από το 2018.

Να υπενθυμίσω ότι στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου στην Τρίπολη, το Φεβρουάριο του 2018, υπήρξε υπεύθυνη κυβερνητική διαβεβαίωση πως «το Μάρτιο (του ίδιου χρόνου) θα ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα του “Μορέα” και της Ολυμπίας Οδού, που περιλαμβάνουν και τις σημαντικές παρεμβάσεις από την Καλαμάτα έως το Πήδημα και στο αεροδρόμιο Καλαμάτας».

Διαβεβαιώσεις που ξεχάστηκαν και δεν έγιναν πράξη ούτε το 2019, παρότι ο τέως δήμαρχος Καλαμάτας είχε συνεχείς διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά στελέχη πως η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και θα δημοπρατηθεί έργο 80 εκ. ευρώ.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά κι ενώ ο νέος δήμαρχος της πόλης έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σπουδαίο έργο, αναμένονται καινούργιες κυβερνητικές εξαγγελίες. Ο προϋπολογισμός του υπολογίζεται πλέον κοντά στα 100 εκ. ευρώ με κοστολογημένες παρεμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ στο Νέδοντα, στα ρέματα της Καλαμάτας (Ελαφογκρέμι, Λαγκάδα Λεΐκων, Καραμπογιάς), του Πηδήματος και της περιοχής του Αεροδρομίου. Με το έργο θα αντιμετωπιστούν όλα τα επικίνδυνα σημεία του περιφερειακού και του αυτοκινητόδρομου έως το Πήδημα και το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας, όπου προκλήθηκαν οι φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2016.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας οφείλουν να αγωνιστούν ενωτικά και να διεκδικήσουν από την Πολιτεία την άμεση δημοπράτηση του έργου. Κάθε άλλη καθυστέρηση και ολιγωρία είναι ανεπίτρεπτη και δηλώνει αδιαφορία για την πόλη και την περιοχή, αλλά και εγκληματική αμέλεια για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.