Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 16:18

Συνολική μελέτη για τον Μεσσηνιακό Κόλπο

Γράφτηκε από τον
Συνολική μελέτη για τον Μεσσηνιακό Κόλπο

Δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για την αντιμετώπιση της σοβαρής κατολίσθησης στην ακτή με τον γκρεμό, μετά το “Messinian Bay” προς τη Μικρή Μαντίνεια, μόνο κάποια γενικόλογα στοιχεία για το έδαφος.

Αυτή ήταν η επίσημη ενημέρωσή μας από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, ο οποίος επέκρινε εμμέσως πλην σαφώς την προηγούμενη περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου, γιατί είχε δώσει υποσχέσεις από το Φεβρουάριο του 2018 για εκπόνηση σοβαρών μελετών που έμειναν στα λόγια, ως συνήθως.

Ο κ. Αναστασόπουλος παρατήρησε ότι το πρόβλημα στη Μικρή Μαντίνεια θα εξεταστεί στη λογική των μελετών αντιδιαβρωτικής προστασίας για όλο τον Μεσσηνιακό Κόλπο, που προγραμματίζονται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο Πεταλίδι η εκπόνηση της μελέτης προστασίας της ακτής στη βόρεια πλευρά της παραλίας βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Υποδομών. Στον Αγιο Ανδρέα της Δ.Ε. Αίπειας υπάρχει μελετητική ωριμότητα και έχει δοθεί η διαβεβαίωση από την περιφερειακή αρχή για ένταξη του έργου αντιδιαβρωτικής προστασίας στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Καλές είναι οι μελέτες και πολύ καλά τα έργα, όμως το κομβικό σημείο είναι η συνολική μελέτη προστασίας του Μεσσηνιακού Κόλπου. Και αυτή πρέπει να τολμήσει η περιφερειακή αρχή, όσο ακριβή και να είναι και όσο τεχνικά δύσκολη και χρονοβόρα.

Η ζωή έχει δείξει ότι όταν παρεμβαίνεις σε μια θαλάσσια περιοχή, με στόχο να την προστατεύσεις από τη διάβρωση, το πρόβλημα μεταφέρεται με την ίδια και μεγαλύτερη ταχύτητα αμέσως μετά, πιο δίπλα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Καλαμάτας, στη Δυτική Παραλία. Πριν φτιαχτεί η μαρίνα, η περιοχή πλημμύριζε και τα παραλιακά οικόπεδα κολυμπούσαν από τη θάλασσα. Με τη μαρίνα το πρόβλημα μεταφέρθηκε πιο δυτικά, μετά τις εκβολές του Νέδοντα και η περιοχή σώθηκε από τα μπάζα των σεισμών του 1986. Ομως το πρόβλημα πήγε πιο δυτικά στον Κορδία. Εγινε το έργο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, με τη μελέτη Φράγκου, η ακτή μπαζώθηκε με τη φερτή άμμο και κοντεύει να φθάσει στα βράχια του έργου. Ομως η θάλασσα "τρώει" την παραλία πιο δυτικά, προς τη Διασπορά. Το ίδιο γίνεται και από την ανατολική πλευρά, όπου το πρόβλημα μεταφέρεται πιο βόρεια, προς το "Ακτή Ταΰγετος" και το "Messinian Bay".

Ηρθε η ώρα να σταματήσει η αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος και να εξεταστεί μια συνολική λύση. Να μελετηθεί ο Μεσσηνιακός Κόλπος στο σύνολό του. Σε αυτή την προοπτική λόγο πρέπει να έχουν τα αρμόδια πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι η πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Μεσσηνιακού Κόλπου.


NEWSLETTER