Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 19:54

Η ελαιοπαραγωγή να βρει το δρόμο της αγοράς

Η ελαιοπαραγωγή να βρει το δρόμο της αγοράς

Η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου είναι ενοχλητική. Ολοι γνωρίζουν ότι η τιμή σε ένα προϊόν που το εμπορεύονται διεθνώς, καθορίζεται από τους παράγοντες της αγοράς και από τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.

Το να προσπαθεί ο ένας και ο άλλος να πει την εξυπνάδα του και τη συνωμοσιολογική σαχλαμάρα του για να κοροϊδέψει τους ελαιοπαραγωγούς και να πουλήσει ενδιαφέρον, είναι προκλητικό. Οταν κάποιος είναι για πολλά χρόνια στην πολιτική, έχει περάσει από κυβερνητικές θέσεις και γνωρίζει πάρα πολύ καλά πώς έχει η κατάσταση, η κοροϊδία είναι εξωφρενική. Οταν κάποιος ήταν μέχρι πρότινος υπουργός και ισχυρίζεται ότι τάχα είχε τη λύση αλλά και χρήματα για αποζημιώσεις, αλλά δεν… πρόκανε να τα δώσει, δεν είναι απλά ψεύτης, αλλά ανερυθρίαστος πολιτικός απατεώνας.

Οι ελαιοπαραγωγοί δεν είναι κορόιδα, ούτε ιθαγενείς για να εξαπατώνται με επικοινωνιακά καθρεφτάκια, έχουν καταλάβει πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει. Αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί η αγορά και ξέρουν ότι η τιμή δεν διαμορφώνεται με χαρτοπόλεμο κοινοβουλευτικού ελέγχου και με επίπλαστο ενδιαφέρον στηριγμένο σε θεωρίες συνωμοσίας. Η προστασία των ελαιοπαραγωγών και του προϊόντος απαιτούν πρωτοβουλίες που θα στηρίζουν την εμπορία και την τοποθέτησή του στο ράφι του πολυκαταστήματος. Που θα δημιουργούν ένα διακριτό προϊόν στα μάτια των καταναλωτών. Πρωτοβουλίες αυτού του είδους δυστυχώς δεν αναλαμβάνονται γιατί δεν είναι εύκολες και δεν αποδίδουν άμεσα πολιτικά οφέλη. Είναι καιρός όμως να σταματήσει η κοροϊδία και να απαιτηθεί η ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες θα ενισχύουν κινήσεις που θα αναδεικνύουν το προϊόν και τα χαρακτηριστικά του στα μάτια των καταναλωτών. Η ελληνική ελαιοπαραγωγή για να υπάρξει, θα πρέπει να βρει το δρόμο της αγοράς.