Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 18:53

Κρίσιμες κυκλοφοριακές συνδέσεις με τον περιφερειακό

Κρίσιμες κυκλοφοριακές συνδέσεις με τον περιφερειακό

Ο κυκλοφοριακός φόρτος του περιφερειακού της Καλαμάτας αυξάνεται διαρκώς. Ολο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τη χρησιμότητά του και τον επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους.

Στο τμήμα ειδικότερα από τα Γιαννιτσάνικα μέχρι τον κόμβο του Καρέλια τις ώρες αιχμής το πρωί και το μεσημέρι η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Ο περιφερειακός δεν συνδέεται όμως ολοκληρωμένα με τον ιστό της πόλης, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί δύο κατά τη γνώμη μας κρίσιμες διασυνδέσεις. Η πρώτη αφορά την είσοδο στην οδό Μαρίας Κάλλας, έτσι ώστε να διασυνδεθεί όλη η ανατολική γειτονιά με τον περιφερειακό και η δεύτερη αφορά τη σύνδεση της Παραλίας μέσω της οδού Αύρας.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τέθηκε το ζήτημα της σύνδεσης με την οδό Μαρίας Κάλλας και όπως μάθαμε, εκκρεμεί ακόμα το ζήτημα της απαλλοτρίωσης οικοπέδου προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύνδεση του δρόμου. Τώρα γιατί έχει περάσει τόσος καιρός και δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατή η συγκεκριμένη απαλλοτρίωση, παραμένει μυστήριο που δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στο «Μινώταυρο της γραφειοκρατίας»· ενδεχομένως να υπάρχει και μειωμένο ενδιαφέρον για να τρέξει το ζήτημα.

Σημαντικότατη όμως διασύνδεση είναι αυτή της οδού Αύρας με την Παπαφλέσσα και τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο. Μένουν μερικά μόνο μέτρα από τη Λακωνικής για να επιτευχθεί αυτή η σύνδεση, που θα δώσει γρήγορη διέξοδο στον περιφερειακό σε όλη την Ανατολική Παραλία της Καλαμάτας. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν ξέρουμε γιατί δεν προχωρά, υποθέτουμε ότι είναι πάλι ζήτημα ολοκλήρωσης κάποιας απαλλοτρίωσης. Οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων και η διάνοιξη δρόμων δυστυχώς κρατούν επί σειρά ετών ταλαιπωρώντας κατοίκους και επισκέπτες. Είναι περιττό να επισημάνουμε ότι απαιτείται ένταση της προσπάθειας και στενή παρακολούθηση, προκειμένου να τρέξουν συντομότερα οι διαδικασίες. Η δημοτική αρχή οφείλει να θέσει σε προτεραιότητα τη διασύνδεση του περιφερειακού με τον ιστό της πόλης και οι δύο περιπτώσεις είναι κραυγαλέες.