Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 13:35

Οι επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας

Γράφτηκε από τον

Σε κάθε κρίση πολλά εισιτήρια κόβουν οι εύπεπτες στο ευρύ κοινό θεωρίες συνωμοσίας. Από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρείται η πανδημία του κορoνoϊού.

Το τι ακούγεται σε παρέες και κοινωνικά δίκτυα αυτές τις μέρες δεν λέγεται. Οι τερατολογίες ξεπερνούν κάθε όριο λογικής και είναι ανάλογες με το μορφωτικό επίπεδο ή την αντίστοιχη ιδεολογική προσέγγιση. Ιεράρχες αποκαλύπτουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του αγιασμού και της Θείας Κοινωνίας. Καλλιτέχνες αναπτύσσουν θεωρίες για γέλια και για κλάματα και πλασάρουν γιατρικά από πρόπολη. Πολιτικοί αρχηγοί - τηλεπερσόνες ακροδεξιών μορφωμάτων πουλάνε κηραλοιφές, ενώ ακόμα και αντιπρύτανης κεντρικού πανεπιστημίου αναπτύσσει τη δικιά του θεωρία συνωμοσίας.

Οι θεωρίες συνωμοσίας ευδοκιμούν γιατί υπάρχει εθισμός στην αναζήτηση του μεταφυσικού ή αυτού που κρύβεται πίσω απ’ οτιδήποτε συμβαίνει, με αποτέλεσμα να χάνεται το προφανές. Η κοινή λογική και οι απόψεις των ειδικών επιστημόνων είναι αυτές οι οποίες πλήττονται από τις θεωρίες που τρέφουν τον αριστερό-δεξιό λαϊκισμό. Ολα αυτά δεν θα είχαν καμία αξία αν δεν επηρέαζαν τη ζωή όλων εμάς των υπολοίπων. Η ιστορία με τον κορονοϊό δεν είναι ζήτημα προσωπικής συμπεριφοράς που αφορά μόνο ένα πρόσωπο, αλλά έχει αντίκτυπο στη ζωή όλων μας. Οταν ο άλλος πιστεύει ότι προστατεύεται από τον αγιασμό ή την πρόπολη μετατρέπεται σε κινούμενη βόμβα επικίνδυνη για όλους τους υπολοίπους. Για μια ακόμα φορά θα πληρώσουμε ακριβά τις εύπεπτες αυταπάτες πολιτών, τις οποίες εκμεταλλεύονται απατεώνες. Ας ελπίσουμε ότι θα βγούμε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και από αυτή την περιπέτεια. Το σημαντικότερο, να μάθουμε να πιστεύουμε περισσότερο τις επίσημες πηγές ενημέρωσης και όχι τους σκιτζήδες κάθε μορφής που κάνουν πάρτι στους άμβωνες του Διαδικτύου.