Δευτέρα, 11 Μαϊος 2020 17:19

Ηρθε η ώρα να πάρουμε το θέμα της υγείας στα χέρια μας

Γράφτηκε από τον
Ηρθε η ώρα να πάρουμε το θέμα της υγείας στα χέρια μας

Καμία πρόσληψη γιατρού δεν έγινε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κατά τις δύσκολες και πρωτόγνωρες μέρες της δοκιμασίας με τον κορονοϊό.

Παρά τις αόριστες υποσχέσεις για προσλήψεις γιατρών με διετείς συμβάσεις και κυρίως παρά τα σοβαρά κενά της νοσηλευτικής μονάδας, που εξυπηρετεί όλη τη Μεσσηνία.
Σε πρόσφατη ενημέρωση των γιατρών για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της λειτουργίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας για την καινούργια αυτή περίοδο, μετά την πρώτη κρίσιμη φάση του κορονοϊού, η Νικολέττα Αποστολοπούλου επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου και διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής είπε ότι δεν έχει έρθει κανένας παθολόγος και σημείωσε: “Οι Παθολογικές λειτουργούν με το ήδη υπάρχον προσωπικό. Εχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και έχουμε βάλει μεγάλη πλάτη και συνεχίζουμε να βάζουμε. Αν δεν βάζαμε πλάτη, δεν θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε. Μας στερείται η οικογένειά μας, στερούμεθα ρεπό και αδειών. Ελπίζουμε να αντέξουμε κι ελπίζουμε η κατάσταση να μην επιδεινωθεί”.
Για πόσο καιρό ακόμα θα βάζουν πλάτη οι γιατροί; Καθήκον τους είναι να τηρούν τον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά πλέον μιλάμε για καταστάσεις που ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια και τις ιατρικές αντοχές.
Θα υπενθυμίσω ότι στις αρχές Μαρτίου, προ κορονοϊού στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Εφη Γεωργιοπούλου παρουσίασε το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας με όλες τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να δημιουργήσει.
Η πρόεδρος, επικεφαλής και άλλων γιατρών - μελών του Δ.Σ. του σωματείου, κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο, τους δήμους της Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους τοπικούς φορείς να πάρουν το θέμα της υγείας στα χέρια τους και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη στην Περιφέρεια, με νοσοκομεία σε κάθε νομό και με κλινικές που θα λειτουργούν μόνο αν είναι πλήρως στελεχωμένες. Παρατήρησε πως η υποστελέχωση έχει ως συνέπεια την υπερεργασία των γιατρών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ιατρικά σφάλματα και αυτά να προκαλέσουν θανάτους.
Μίλησε για την ανάγκη στελέχωσης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, για τους γιατρούς στις δύο Παθολογικές Κλινικές που εργάζονται 15 24ωρα το μήνα και το σοβαρό πρόβλημα στην Καρδιολογική Κλινική, όπου οι γιατροί κάνουν 9 24ωρα το μήνα. Σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να στελεχωθούν τα τμήματα του νοσοκομείου, η Μονάδα Εμφραγμάτων, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ο μαγνητικός τομογράφος. Η πρόεδρος επεσήμανε ότι “είναι ώρα να κάνουμε αλλαγές. Πρέπει να πάρετε το θέμα της υγείας στα χέρια σας. Ο καθένας σοβαρά, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και να φτιάξουμε νοσοκομεία όμορα με κλινικές στελεχωμένες”.
Μόλις περάσει η δοκιμασία του κορονοϊού, με πρωτοβουλία της τοπικής κοινωνίας και των αιρετών της, η Πολιτεία οφείλει να επανακαθορίσει την πολιτική για την υγεία, να αποφασίσει πώς θα στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, όχι με σπατάλες, ιδεολογικές εμμονές και σκοπιμότητες μικροπολιτικές και συντεχνιακές, αλλά με γνώμονα τον άνθρωπο και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ηρθε η ώρα για αποφάσεις, να πάρουμε το θέμα της υγείας στα χέρια μας, όπως το ζήτησαν οι γιατροί.


NEWSLETTER