Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 18:23

Παμμεσσηνιακό μέτωπο για τα μεγάλα έργα

Γράφτηκε από τον
Παμμεσσηνιακό μέτωπο για τα μεγάλα έργα

Εγραφα στις 10 Απριλίου: “«Αρχισαν τα όργανα» για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, το πιο σημαντικό έργο της Μεσσηνίας έως την Πύλο και τη Μεθώνη. Και τα «όργανα» αφορούν τα εργολαβικά συμφέροντα που αντιπαρατίθενται για μια ακόμα φορά και οδηγούν το έργο σε δικαστικές περιπέτειες και νέες καθυστερήσεις.

Τα συμφέροντα αυτά, ωστόσο, δεν είναι το σοβαρότερο πρόβλημα για την υλοποίηση του έργου. Γιατί αυτά είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα και δεν πρόκειται να σταματήσουν στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, που επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο για την κατασκευή των δημοσίων έργων.
Το ζήτημα είναι η ενότητα, το παμμεσσηνιακό μέτωπο, η κινητοποίηση που έπρεπε και δεν υπάρχει για το πιο σημαντικό έργο του τόπου μας.
Δεν είναι ψέμα ή υπερβολή αν υποστηρίξει κανείς ότι υπήρξαν τοπικοί παράγοντες που μπορεί να χάρηκαν ή «δικαιώθηκαν» με τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας των δύο εταιρειών που απορρίφθηκαν. Και όσο περισσότερο εμπλέκεται δικαστικά και καθυστερεί η λύση, τόσο περισσότερο «δικαιωμένοι» να νιώθουν, εμμένοντας στις απόψεις τους”.
Τελικά, οι «δικαιωμένοι» δεν χάρηκαν για πολύ και η δική μου ανησυχία, όπως και της πλειονότητας των Μεσσηνίων για εμπλοκή στο ΣτΕ, διαψεύστηκε, τουλάχιστον για την ώρα.
Γιατί, όπως κατέληγα τότε, “χωρίς πίεση προς την κεντρική εξουσία και κινητοποίηση ο οδικός άξονας Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη δεν θα γίνει ούτε το 2030. Και για να μην ξεχνιόμαστε, με το που θα αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα για τον κορονοϊό, άμεσα θα πρέπει να συνεδριάσουν τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης για να ενημερωθούν και να διαβουλευτούν και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να γνωμοδοτήσει για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βελτίωσης και αναβάθμισης του υφιστάμενου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Η ανάπτυξη της Μεσσηνίας δεν μπορεί να περιμένει άλλο και δεν είναι θέμα εμμονών, εγωισμών, τοπικιστικών και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων”.
Δύο μέρες μετά τη γιορτή της Υπαπαντής, στις 4 Φεβρουαρίου, σημείωνα τα 5 πιο σημαντικά έργα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας που παρουσίασε ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Θανάσης Βασιλόπουλος, στην ομιλία του στο γεύμα για τον εορτασμό της Υπαπαντής, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ηταν: Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής. Η προώθηση της αναβάθμισης του λιμανιού. Η ενίσχυση των υποδομών και της λειτουργικότητας του αεροδρομίου Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”. Η συνολική αναβάθμιση του οδικού δικτύου του νομού, με πρώτο το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, καθώς και η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού και ιδιαίτερα του τμήματος Καλό Νερό - Τσακώνα.
Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα στον… άφαντο υπουργό Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή, θα επιμείνω: Θέλει συναίνεση, συστράτευση, παμμεσσηνιακό μέτωπο για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και για τα άλλα έργα που παρουσίασε ο δήμαρχος Καλαμάτας, για να μην χαθεί μια ακόμα κυβερνητική 4ετία. Τα έργα μάς ενδιαφέρουν, γιατί τα έχει ανάγκη ο τόπος, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Οσο καθυστερεί η υλοποίησή τους εμείς και η ανάπτυξη του τόπου μας θα είμαστε χαμένοι.


NEWSLETTER