Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 18:30

Προτεραιότητα στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών

Γράφτηκε από τον
Προτεραιότητα στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών

Με αφορμή 2-3 περιστατικά από την πρόσφατη επικαιρότητα, επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση το πρόβλημα της παραβατικότητας των Ρομά.

Εχει επανειλημμένα επισημανθεί ότι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας έχει τεράστια σημασία στην οικοδόμηση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Δεν είναι λίγο να κυκλοφορείς στο δρόμο και να βρίσκεσαι σε διασταυρωμένα πυρά αντικρουόμενων ομάδων. Δεν είναι αστείο να σε ξυλοκοπούν στην είσοδο του σπιτιού σου γιατί τόλμησες να κάνεις παρατήρηση. Ο άνθρωπος που αισθάνεται ότι απειλείται ο ίδιος, η περιουσία και η οικογένειά του οδηγείται σε ακραίες συμπεριφορές και προσεγγίσεις των κοινωνικών προβλημάτων. Ο φόβος στην καθημερινότητα γεννά ρατσισμό, ξενοφοβία, και ποτίζει τις ακραίες πολιτικές αντιλήψεις.

Το πρόβλημα δεν είναι πλέον αστυνομικό, αλλά κυρίως πολιτικό. Η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση παραβατικότητας και εγκληματικότητας από περιθωριοποιημένες ομάδες πρέπει να αποτελέσει βασική κυβερνητική πολιτική. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί συντονισμένη δράση αστυνομικών, δικαστικών και κοινωνικών δομών. Με αποσπασματικές    πολιτικές και αστυνομικά γιουρούσια δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα. 

Η επιδοματική πολιτική όχι μόνο δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα, αλλά έφερε αντίθετα αποτελέσματα. Η αύξηση της αστυνόμευσης, παρότι αναγκαία, από μόνη της δεν αρκεί. Η δε αθρόα φυλάκιση, χωρίς σχέδιο σωφρονισμού, θα οδηγήσει σε αποφυλακίσεις... μετεκπαιδευμένων και καλύτερα οργανωμένων παραβατικών ομάδων.

Η ανάγκη για συντονισμό όλων των δράσεων είναι κάτι περισσότερο από προφανής. Οι Ρομά έχουν εδώ και χρόνια περάσει από τη συνήθη παραβατικότητα του φτωχοδιάβολου σε σκληρές εγκληματικές ενέργειες με ναρκωτικά και όπλα. Αν το πράγμα αφεθεί στην τύχη του, σε λίγα χρόνια ολόκληρες περιοχές της ευρύτερης περιοχής Καλαμάτας – Μεσσήνης – Μελιγαλά θα έχουν γκετοποιηθεί. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για εφησυχασμό. Χρειάζεται συνεχής και επίπονη προσπάθεια με στόχο την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας σε όλους τους πολίτες. Και το να νιώθει κάποιος ασφαλής είναι το μεγαλύτερο ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο δεν μπορεί να καταπατάται στο όνομα της οποιασδήποτε ευαισθησίας.


NEWSLETTER