Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 19:49

Συνολική μελέτη για την προστασία του Μεσσηνιακού Κόλπου

Γράφτηκε από τον
Συνολική μελέτη για την προστασία του Μεσσηνιακού Κόλπου

Η συνεργασία των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης για την αξιοποίηση και ανάπτυξη όλου του παράκτιου μετώπου από την περιοχή των Κιτριών έως και την περιοχή του Πεταλιδίου, είναι αναμφισβήτητα θετικό γεγονός.

Οπως επεσήμαναν οι δήμαρχοι σε δηλώσεις τους, θα απαιτηθεί η συνεργασία των τριών δήμων αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου το οποίο και θα περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες μελέτες διασύνδεσης, ανάδειξης και αξιοποίησης των περιοχών του παράκτιου μετώπου.

Ανοίγει το δρόμο για μια παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει συνολικά τις χρήσεις γης, τη ρύπανση της θάλασσας, την αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών, την κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, την κινητικότητα εντός της περιοχής και τον τρόπο διαχείρισης όλου του μετώπου.

Θα σταθώ στο ζήτημα της αντιδιαβρωτικής προστασίας, για το οποίο ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης δήλωσε περήφανος που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία στα όρια του δήμου του, στις Κιτριές και τους παραλιακούς οικισμούς της Αβίας. Με επιτυχία αντιμετωπίστηκε και στη Μικρή Μαντίνεια και στον Κορδία της Δυτικής Παραλίας. Με επιτυχία αναμένεται να αντιμετωπιστεί και στον Αγιο Ανδρέα της Αίπειας, όπου το έργο της προστασίας βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης.

Το κομβικό σημείο, όμως, είναι η συνολική μελέτη προστασίας του Μεσσηνιακού Κόλπου. Και αυτή πρέπει να τολμήσουν οι δήμοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, όσο ακριβή, τεχνικά δύσκολη και χρονοβόρα μπορεί να είναι μια τέτοια μελέτη.

Γιατί η ζωή έχει δείξει ότι όταν παρεμβαίνεις σε μια θαλάσσια περιοχή, με στόχο να την προστατεύσεις από τη διάβρωση, το πρόβλημα μεταφέρεται αμέσως μετά, πιο δίπλα. Αυτό έγινε στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, μετά τη δημιουργία της μαρίνας και ύστερα από την παρέμβαση στον Κορδία. Η θάλασσα "τρώει" την παραλία πιο δυτικά, προς τη Διασπορά. Το ίδιο γίνεται και από την ανατολική πλευρά, όπου το πρόβλημα μεταφέρεται πιο βόρεια, προς το "Ακτή Ταΰγετος" και το "Messinian Bay".

Ηρθε η ώρα μέσα από τη συνεργασία των δήμων να εξεταστεί μια συνολική λύση. Να μελετηθεί ο Μεσσηνιακός Κόλπος στο σύνολό του. Σε αυτή την προοπτική λόγο πρέπει να έχουν τα αρμόδια πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι η πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Μεσσηνιακού Κόλπου.


NEWSLETTER