Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 19:24

Αλλαγές που θα πηγαίνουν τα πράγματα μπροστά

Γράφτηκε από τον

 

Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974 σηματοδότησε την αρχή ενός πολιτικού κόμματος που ταυτίστηκε με τη Μεταπολίτευση.

Το ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι το 2011 ήταν το κόμμα που κυριαρχούσε πολιτικά είτε ήταν κυβέρνηση είτε αντιπολίτευση. Εθεσε την πολιτική ατζέντα και επηρέασε αποφασιστικά την πορεία της χώρας εκφράζοντας κάθε φορά το κοινό λαϊκό αίσθημα. Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του κυριαρχία συνδεόταν με τη σωστή ανάγνωση του σφυγμού της κοινωνίας, που οδηγούσε σε προώθηση σημαντικών αλλαγών σε όλους τους τομείς, αλλά και σε ικανοποίηση παροχών που πολλές φορές κινούνταν πέρα και έξω από τα δεδομένα και τις δυνατότητες της οικονομίας. Η σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία διαταράχτηκε οριστικά το 2011 και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατέρρευσε το κομματικό οικοδόμημα. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι… παντού, αλλά δεν είναι στο Κοινοβούλιο -τουλάχιστον ως κόμμα και έμβλημα.
Πολλοί θεωρούν -και μάλλον έχουν δίκιο- ότι το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε αποφασιστικά στο γκρέμισμα των δομών του κράτους της μετεμφυλιακής Δεξιάς και της δικτατορίας και δημιούργησε τις βασικές μεταπολιτευτικές κρατικές δομές. Η αποτίμηση της μεταπολιτευτικής περιόδου στην πορεία της χώρας θα γίνει σε επόμενο ιστορικό χρόνο και θα αποδοθεί ακριβέστερα ο ρόλος πολιτικών κομμάτων και προσώπων. Είναι όμως δεδομένο ότι η συγκεκριμένη περίοδος χαρακτηρίζεται από δημοκρατική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και αύξηση του εισοδήματος για όλους τους πολίτες. Η χρεοκοπία του 2009 έδωσε τη δυνατότητα να αμφισβητηθούν τα μεταπολιτευτικά επιτεύγματα, αλλά με το πέρασμα από την οργή στη συνειδητοποίηση όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί άντεξαν, η οικονομία βρήκε ξανά τον βηματισμό της μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και κεκτημένο, ενώ αποδεικνύεται ότι επιλογές, όπως το ΕΣΥ, δεν ήταν πεταμένα λεφτά στο κρατικό πηγάδι δίχως πάτο. Η χώρα έχει μπει σε μια νέα ιστορική φάση και είναι πλέον φανερό ότι σε αυτήν θα κυριαρχήσουν νέα πολιτικά κόμματα και πρόσωπα που θα διαβάζουν σωστά το λαϊκό αίσθημα και θα υλοποιούν αλλαγές που θα πηγαίνουν τα πράγματα μπροστά.