Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 17:04

Να πάρουμε το θέμα της υγείας στα χέρια μας

Γράφτηκε από τον
Να πάρουμε το θέμα της υγείας στα χέρια μας

Εγραφα στις 11 Μαΐου με τίτλο “Ηρθε η ώρα να πάρουμε το θέμα της υγείας στα χέρια μας”: “Καμία πρόσληψη γιατρού δεν έγινε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κατά τις δύσκολες και πρωτόγνωρες μέρες της δοκιμασίας με τον κορονοϊό.

Παρά τις αόριστες υποσχέσεις για προσλήψεις γιατρών με διετείς συμβάσεις και κυρίως παρά τα σοβαρά κενά της νοσηλευτικής μονάδας, που εξυπηρετεί όλη τη Μεσσηνία.

Σε πρόσφατη ενημέρωση των γιατρών για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της λειτουργίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας για την καινούργια αυτή περίοδο, μετά την πρώτη κρίσιμη φάση του κορονοϊού, η Νικολέττα Αποστολοπούλου επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου και διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής είπε ότι δεν έχει έρθει κανένας παθολόγος και σημείωσε: «Οι Παθολογικές λειτουργούν με το ήδη υπάρχον προσωπικό. Εχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και έχουμε βάλει μεγάλη πλάτη και συνεχίζουμε να βάζουμε. Αν δεν βάζαμε πλάτη, δεν θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε. Μας στερείται η οικογένειά μας, στερούμεθα ρεπό και αδειών. Ελπίζουμε να αντέξουμε κι ελπίζουμε η κατάσταση να μην επιδεινωθεί».
Θα υπενθυμίσω ότι στις αρχές Μαρτίου, προ κορονοϊού, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Εφη Γεωργιοπούλου παρουσίασε το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας με όλες τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να δημιουργήσει. Η πρόεδρος, επικεφαλής και άλλων γιατρών - μελών του Δ.Σ. του σωματείου, κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο, τους δήμους της Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους τοπικούς φορείς να πάρουν το θέμα της υγείας στα χέρια τους και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη στην Περιφέρεια, με νοσοκομεία σε κάθε νομό και με κλινικές που θα λειτουργούν μόνο αν είναι πλήρως στελεχωμένες”.
Η πρόσκληση της προέδρου δεν βρήκε τους παραλήπτες που έπρεπε. Τέσσερις μήνες μετά κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας, η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη: “Επειγόντως προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας του νομού απαιτούν σύσσωμοι οι εκπρόσωποι ιατρικών φορέων της Μεσσηνίας, για να έχει αντίκρισμα η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε νοσοκομείο Covid”, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Ε”, σε συνέντευξη Τύπου, την περασμένη Παρασκευή.
Στη συνέντευξη γιατροί αποκάλυψαν ότι “από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε κλειστήκαμε στα σπίτια μας για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, στο νοσοκομείο έγιναν μόλις 3 προσλήψεις επικουρικών ιατρών, ενώ εκκρεμούν 15 προσλήψεις ιατρών, οι 8 από αυτούς για τη λειτουργία των Επειγόντων ως αυτόνομου τμήματος”.
Να καταλήξω, όπως κατέληγα στις 11 Μαΐου: “Η Πολιτεία οφείλει να επανακαθορίσει την πολιτική για την υγεία, να αποφασίσει πώς θα στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, όχι με σπατάλες, ιδεολογικές εμμονές και σκοπιμότητες μικροπολιτικές και συντεχνιακές, αλλά με γνώμονα τον άνθρωπο και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ηρθε η ώρα για αποφάσεις, να πάρουμε το θέμα της υγείας στα χέρια μας, όπως το ζήτησαν οι γιατροί”.


NEWSLETTER