Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 18:56

Δεν αρκεί μόνο το μαστίγιο

Γράφτηκε από τον
Δεν αρκεί μόνο το μαστίγιο

Οι τρεις βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας έσπευσαν με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, και ο τέταρτος μέσω τηλεφωνημάτων του γραφείου του, να πανηγυρίσουν για την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης με 30 αστυνομικούς τους επόμενους 3 μήνες.

Οι βουλευτές προσπαθούν με τις ανακοινώσεις τους να δείξουν ότι ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αυτό δεν είναι κακό. Φοβόμαστε όμως ότι είναι αναποτελεσματικό, γιατί είναι ευκαιριακό και πρόχειρο, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι πρόκειται για διαγωνισμό ψηφοθηρίας. Το χειρότερο είναι ότι η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης έχει γίνει γνωστή από την περασμένη εβδομάδα και οι βουλευτές το ανακοίνωσαν με καθυστέρηση τη Δευτέρα.
Το πρόβλημα της παραβατικότητας δεν είναι προφανώς ζήτημα το οποίο μπορεί να λυθεί με επιπλέον 30 αστυνομικούς, ούτε με πρόχειρα και εποχιακά αστυνομικά γιουρούσια με βάση τη συγκυρία. Η παραβατικότητα, όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί, έχει και αστυνομική διάσταση αλλά και δικαστική και παιδαγωγική και εργασιακή και βέβαια κοινωνική. Χρειάζεται δηλαδή καρότο και μαστίγιο προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία για τη λειτουργία της κοινωνίας ισορροπία. Το μαστίγιο από μόνο του δεν αρκεί αν δεν συνοδεύεται και από σοβαρά μέτρα ένταξης.
Οι βουλευτές της ΝΔ μαζί με τους υπόλοιπους τοπικούς παράγοντες οφείλουν να σχεδιάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό. Να υπάρξει δηλαδή μια συνολική κυβερνητική πολιτική που θα δίνει βιώσιμες λύσεις και σε βάθος χρόνου. Οι πολιτικές που μέχρι τώρα έχουν εφαρμοστεί έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Χρειάζονται συνολικό επαναπροσδιορισμό και επανεξέταση από μηδενική βάση. Το σχέδιο αυτό αποτελεί ακόμα ζητούμενο. Οι αποσπασμένοι αστυνομικοί, που στην πλειοψηφία τους είναι Μεσσήνιοι, πολύ φοβόμαστε ότι θα έρθουν τους επόμενους 3 μήνες, θα μαζέψουν και τις ελιές τους, και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους αφήνοντας το πρόβλημα όπως ακριβώς το παρέλαβαν.


NEWSLETTER