Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 14:25

Ο κρυφός πλούτος της Δυτικής Παραλίας

Γράφτηκε από τον
Ο κρυφός πλούτος της Δυτικής Παραλίας

Υπογράφηκε την Τετάρτη η σύμβαση εκτέλεσης του έργου ανάπλασης της οδού Πλαστήρα, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, προϋπολογισμού 1.419.000 ευρώ από τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Θετικό νέο για τη Δυτική Παραλία και κυρίως για τον οικισμό του Κορδία, που θα έχει αξιοπρεπή φωτισμένο δρόμο, με δίκτυο ομβρίων και ποδηλατόδρομο.
Το μεγάλο στοίχημα της περιοχής όμως είναι η έκταση των 49 παραλιακών στρεμμάτων, μεταξύ της θάλασσας και της Πλαστήρα, για τα οποία ο δήμος έδωσε αγώνα και κατάφερε να παραμείνουν στην κυριότητά του.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών την περίοδο παραχώρησης του χώρου στο δήμο και με βάση το μάστερ πλαν του δήμου, ο χώρος προορίζεται για τη δημιουργία ζωνών πρασίνου και την αξιοποίησή του για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Το θέμα είχε θέσει σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης και είχε καλέσει, μάλιστα, τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο να κινήσει το θέμα και να προτείνει την αξιοποίησή τους, αναφέροντας πως πέρα από μια πρώτη επίσκεψή του στην περιοχή, δεν έχει γίνει καμία κίνηση για τον συγκεκριμένο χώρο. Η παρέμβαση αυτή είχε γίνει με αφορμή τις παρεμβάσεις που προγραμματίζει η δημοτική αρχή για την Ανατολική Παραλία.
Ο δήμαρχος είχε απαντήσει ότι ο προς αξιοποίηση χώρος είναι 17 στρέμματα (υπάρχουν εκεί γήπεδα ποδοσφαίρου και τένις) και είχε αναφερθεί στη δημιουργία παραλιακού πεζόδρομου από τις εκβολές του Νέδοντα έως τον οικισμό του Κορδία, κόστους 500.000 ευρώ.
Μπορεί η Ανατολική Παραλία να φέρνει πλούτο, όμως η Δυτική Παραλία είναι εξίσου σημαντικό κεφάλαιο και πολύτιμη προίκα του δήμου για το αύριο, την αναπτυξιακή προοπτική της Καλαμάτας. Δημοτική αρχή και μειοψηφίες οφείλουν να ανοίξουν το ζήτημα της αξιοποίησης των 49 στρεμμάτων. Να το φέρουν σε διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ζητήσουν απόψεις και προτάσεις από αρμόδιους φορείς, όπως είναι το ΤΕΕ. Δεν πρέπει να χάνεται χρόνος, η αξιοποίηση της Δυτικής Παραλίας πρέπει να ξεκινήσει σε αυτή την αυτοδιοικητική περίοδο. Η περιοχή είναι ελκυστική, παρθένα και μπορεί να βάλει το δικό της ξεχωριστό λιθαράκι στην ανάπτυξη της Καλαμάτας. Στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης η Δυτική Παραλία θα φέρει και αυτή πλούτο στην πόλη.


NEWSLETTER