Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 17:10

Ισονομία και απογραφή, τα πρώτα βήματα για την κοινωνική ειρήνη

Γράφτηκε από τον
Ισονομία και απογραφή, τα πρώτα βήματα για την κοινωνική ειρήνη

“Καζάνι που βράζει”, “μυρίζει μπαρούτι”, “έκρυθμη κατάσταση”, “σκηνικό βίας”, “νέο επεισόδιο” είναι ορισμένες από τις φράσεις, με τις οποίες εδώ και πολύ καιρό ξεκινούν τα ρεπορτάζ των τοπικών μέσων ενημέρωσης για καταστάσεις που εκτυλίσσονται στην πόλη της Μεσσήνης.

Στην προσπάθεια καταγραφής όλων αυτών που συμβαίνουν στην πόλη και συνομιλώντας με κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος ότι πλέον η κοινωνική ειρήνη κρέμεται από μία κλωστή. Πέρα από τα σοβαρά επεισόδια, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται γνωστά, σχεδόν σε καθημερινή βάση υπάρχουν σκηνικά μικρότερης ή μεγαλύτερης σοβαρότητας, τα οποία συνθέτουν το… εκρηκτικό παζλ της ζωής στη Μεσσήνη.
Δύο μήνες μετά το τραγικό περιστατικό στην Πιπερίτσα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 18χρονος Ρομά, τα πράγματα δείχνουν να έχουν φθάσει σε οριακή κατάσταση και κάθε νέο περιστατικό σαν αυτό, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στο νεκροταφείο της πόλης, ή σαν τις επιθέσεις που έγιναν το βράδυ της Τετάρτης, φέρνουν την κατάσταση όλο και πιο κοντά στο επόμενο… κακό.
Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος από την πλευρά του και έπειτα από την σύσκεψη, που είχε χθες με εκπροσώπους της Αστυνομίας, αλλά και με συγγενείς των ατόμων που δέχθηκαν την επίθεση, μεταξύ άλλων τόνισε πολύ σωστά ότι “χρειάζεται ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε η τοπική κοινωνία να προχωρήσει μπροστά”, ζητώντας παράλληλα οριστική λύση του προβλήματος.
Στο δρόμο όμως προς τη λύση και την εξομάλυνση της κατάστασης, υπάρχουν αρκετά βήματα, που επιβάλλεται να γίνουν και είναι αφενός η πλήρης απογραφή του πληθυσμού των Ρομά και αφετέρου η ισονομία, δηλαδή η ισότητα των πολιτών απέναντι στα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις, που διαθέτουν έναντι του κράτους. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη δεύτερη παράμετρο, ας το δούμε σε μία αμφίπλευρη διάσταση, καθώς μόνο μία τέτοια συνθήκη μπορεί να φέρει πιο κοντά την πραγματική κοινωνική ειρήνη στις τοπικές κοινωνίες.
Οι κάτοικοι της Μεσσήνης έχουν φθάσει πάντως σε οριακή κατάσταση και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς πολύ εύκολα, ενώ υπάρχουν και αυτοί που πλέον έχουν επιλέξει να φύγουν από τα κοντινά χωριά, ακόμα και για την Καλαμάτα, καθώς αυτό τους κάνει να νιώθουν πιο ασφαλείς.
Όχι άλλες… φιλολογικές συσκέψεις και επιτροπές. Κάθε νέα καθυστέρηση ανεβάζει διαρκώς το… θερμόμετρο και φέρνει πιο κοντά νέες μαύρες ειδήσεις!


NEWSLETTER