Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 17:40

Να τελειώνει το σίριαλ των σκουπιδιών

Γράφτηκε από τον

 

Το σίριαλ της διαχείρισης των σκουπιδιών της Πελοποννήσου δεν έχει τέλος.

Κάθε φορά που λέμε πως φτάνουμε στη λύση, ένα νέο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί, για να απολαύσουμε έναν νέο κύκλο επεισοδίων. Οι χωματερές στους δήμους της Μεσσηνίας αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Ο μεγαλύτερος δήμος της Πελοποννήσου, αυτός της Καλαμάτας, πληρώνει ακριβά τη συνέχιση της λειτουργίας της Μαραθόλακκας, με το πρόβλημα να φτάνει στο μη περαιτέρω. Με τη λήξη της καραντίνας και μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα θα σκάσει η βόμβα των σκουπιδιών σε μια σειρά δήμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την υγεία κατοίκων και επισκεπτών.
Ο κακός σχεδιασμός της προηγούμενης περιφερειακής αρχής έχει οδηγήσει την Περιφέρεια σε αυτή την κατάσταση. Όλες οι περιφερειακές αρχές της χώρας, που δεν είχαν βεβαίως το… μέγεθος και τις… ικανότητες του Τατούλη και της ομάδας του, κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα στη θητεία τους. Ο μόνος που δεν τα κατάφερε είναι ο πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο οποίος παρέδωσε μία λύση χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και με βουνό νομικών και άλλων εκκρεμοτήτων. Η κατάσταση είναι στην κυριολεξία απελπιστική. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τελική λύση δεν θα είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και της τσέπης των Πελοποννησίων.
Η περιφερειακή αρχή σε συνεργασία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες οφείλουν να δράσουν με ταχύτητα. Η εκκρεμότητα αυτή θα πρέπει να κλείσει, και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις. Αν τα τελευταία εμπόδια είναι ανυπέρβλητα, να εγκαταλειφθεί το συγκεκριμένο σχέδιο. Να δρομολογηθεί μια νέα      μεσοπρόθεσμη λύση μεταφοράς των σκουπιδιών σε αδειοδοτημένους χώρους, και με ταχύτατες διαδικασίες να υπάρξει μια νέα και αξιόπιστη ολοκληρωμένη λύση για την Πελοπόννησο. Το σίριαλ έχει κουράσει και το πληρώνουμε όλοι πολύ ακριβά, είναι καιρός να τελειώνει.