Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 17:36

Το μικρό καλάθι και η προτεραιότητα στους οδικούς άξονες

Γράφτηκε από τον

Eννέα σημαντικά οδικά έργα της Μεσσηνίας προϋπολογισμού 233,7 εκ. ευρώ προτείνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο εξειδίκευσης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών 2017-2037.

Ξαφνικά ο πήχης μεγάλωσε και ψήλωσε για τη Μεσσηνία που για 8,5 χρόνια (της περιφερειακής αρχής Τατούλη) έμεινε στην εγκατάλειψη και τη μιζέρια και δεν είδε ούτε 1 χιλιόμετρο δρόμου. “Οπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι” και μεις οι Μεσσήνιοι το ξέρουμε πολύ καλά, το έχουμε βιώσει.
Τα 9 έργα που προτείνει η περιφερειακή αρχή, είναι το νέο μεγάλο στοίχημα, η καινούργια πρόκληση για τον τόπο. Και η Μεσσηνία ενωμένη, σαν μια γροθιά οφείλει να τα διεκδικήσει και να βάλει το στόχο της δρομολόγησης και της υλοποίησης. Δεν ξέρω αν το σχέδιο έχει καταληκτική ημερομηνία το 2037, αλλά κι έτσι να ‘ναι, καλοδεχούμενη η πρόκληση. Γιατί, να μην κοροϊδευόμαστε, όταν όλα αυτά τα χρόνια ο τόπος διεκδικεί ακόμα τα αυτονόητα για την οδική ασφάλεια, δεν μπορεί να τρέφει ελπίδες και να ζει με τις αυταπάτες.
Για να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, η κατάσταση στους δρόμους της Μεσσηνίας θα βελτιωθεί αν γίνουν τα αυτονόητα, αυτά που είχαν προγραμματιστεί επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και δεν έγιναν μέχρι τώρα επί αιρετής Περιφέρειας. Η περιφερειακή αρχή Νίκα οφείλει να ολοκληρώσει και να παραδώσει το πολύπαθο Τζάνε - Καλαμάκι στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη. Να προχωρήσει τους διαγωνισμούς και να ξεκινήσει την υλοποίηση των δρόμων Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα και Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι. Και να δημοπρατήσει το Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη και την παράκαμψη Κάμπου - Σταυροπηγίου. Αυτό το λιτό και σημαντικό καλάθι οδικών έργων μπορεί να υλοποιηθεί μέχρι το 2023.
Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα για τον τόπο μας είναι ο οδικός άξονας Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, που είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της κυβέρνησης. Ευθύνη της περιφερειακής αρχής, των δημοτικών αρχών και των παραγωγικών τάξεων, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας είναι να πιέζουν και να μην αφήνουν σε ησυχία την κυβέρνηση, όταν ολιγωρεί και εφησυχάζει. Στο ίδιο ύψος σπουδαιότητας είναι και ο οδικός άξονας Καλό Νερό - Τσακώνα και η αναβάθμιση του διεθνούς αεροδρομίου Καλαμάτας.
Αυτά είναι τα έργα που έχουν τεθεί σε προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια και τα οποία δικαιούται η Μεσσηνία για να γίνει τόπος ελκυστικός και ασφαλής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Κι επειδή αυτά εκκρεμούν χρόνια, νέα ολιγωρία και άλλη καθυστέρηση δεν δικαιολογούνται.