Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 21:40

Να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του

Να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και το διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Ο εμβολιασμός σε κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας γίνεται υποχρεωτικός. Η υποχρεωτικότητα καθίσταται απαραίτητη για τη λειτουργία της κοινωνίας μιας και σημαντική μερίδα πολιτών αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η πανδημία δεν μπορεί με άλλον τρόπο να αντιμετωπιστεί παρά μόνο μέσω του εμβολιασμού. Έχει εξαντληθεί πλέον κάθε δυνατότητα για ενημέρωση, έχουν ειπωθεί όλα όσα μπορούν να ειπωθούν για να διαλυθούν δυσπιστίες και μύθοι. Δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο.

Η αύξηση των κρουσμάτων και οι νέες μεταλλάξεις δείχνουν ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την υγεία των πολιτών, ακόμα και αν ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο. Η προστασία της δημόσιας υγείας υπερτερεί έναντι όλων των άλλων δικαιωμάτων και αυτό καλό είναι να γίνει κατανοητό απ’ όλους. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το σύστημα υγείας αντέχει, είναι όμως σχεδόν σίγουρο ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι δυνατό το φθινόπωρο.

Η εστίαση και η διασκέδαση δεν πρόκειται να ανοίξουν με όρους κανονικότητας ούτε την επόμενη χρονιά. Ωραία τα καλαμπούρια με τους όρθιους και με τις μουσικές, αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι η λειτουργία θα είναι δυνατή μόνο με όρους και προϋποθέσεις. Είναι πλέον σαφές ότι εστίαση και διασκέδαση σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να υπάρξει μόνο για εμβολιασμένους, ενώ το προσωπικό στον συγκεκριμένο τομέα θα πρέπει να σπεύσει να εμβολιαστεί. Η αύξηση των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Νέα καραντίνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβληθεί, ο καθένας οφείλει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να αποφασίσει όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους ανθρώπους που κινούνται γύρω του. Υπάρχουν ακόμα χρονικά περιθώρια έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδα.