Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 20:20

Ο φαύλος κύκλος των μπαζωμένων ρεμάτων  

Ο φαύλος κύκλος των μπαζωμένων ρεμάτων  

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

 Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Αθηνά» συνεδρίαζε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας για την αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων. Το σωστό βέβαια είναι τα συντονιστικά όργανα να συνεδριάζουν και να σχεδιάζουν πριν εκδηλωθούν τα καιρικά φαινόμενα και όχι όταν αυτά είναι σε εξέλιξη. Το ευτύχημα είναι ότι η «Αθηνά» δεν δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην πόλη της Καλαμάτας και έτσι δεν χρειάστηκε να συντονιστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι εθελοντές για να συνδράμουν τους κατοίκους.

Οι συνεδριάσεις των αρμοδίων είναι βεβαίως χρήσιμες, αρκεί να μην έχουν τυπικό- διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και να μην μένουν σε διαπιστώσεις. Το μεγάλο πρόβλημα για τις πλημμύρες, όπως αναδείχθηκε και σε αυτή τη συνεδρίαση, είναι τα ακαθάριστα ρέματα. Η διαπίστωση και φέτος είναι ίδια με αυτή των προηγούμενων χρόνων: τα ρέματα γύρω από την Καλαμάτα παραμένουν με μπάζα και φερτά υλικά. Τα μπάζα στα ρέματα, βεβαίως, κάποιοι «νοικοκύρηδες» συμπατριώτες μας φροντίζουν να τα ρίχνουν, με την ανοχή των αρμοδίων αρχών. Η αλήθεια είναι ότι γίνονται παρεμβάσεις καθαρισμού, αλλά φαίνεται ότι αυτές δεν αρκούν γιατί συνεχίζεται η ρίψη μπάζων και σκουπιδιών. Πρόκειται για φαύλο κύκλο που δεν θα τελειώσει αν δεν υπάρξει επικέντρωση στο να μην μπαζώνονται τα ρέματα. Έχει κρατήσει χρόνια αυτή η ιστορία με τα ρέματα τα οποία φράζουν και πνίγουν ανθρώπους και περιουσίες.

Η διάνοιξη των ρεμάτων και ο καθαρισμός των φρεατίων είναι το βασικό μέτρο πρόληψης για τις πλημμύρες. Δεν χρειάζεται μια μεγάλη πλημμύρα για να ανακαλύψουμε ξανά ότι τα αντιπλημμυρικά έργα καθυστερούν, ότι τα ρέματα είναι μπαζωμένα και ότι τα φρεάτια ομβρίων είναι φραγμένα. Με μικρές παρεμβάσεις και διαρκείς ελέγχους μπορεί να θωρακιστεί η πόλη και να αντιμετωπίσει τουλάχιστον τα μέτριας έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα. Για ακραίες καταστάσεις χρειάζονται συνολικότερες παρεμβάσεις που είναι ακόμα υπό μελέτη. Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα χρειάζεται να δοθεί σε αυτά που μπορούν να γίνουν, διαφορετικά οι υπηρεσίες θα «συντονίζονται» κατόπιν εορτής για να μετρήσουν τις ζημιές.