Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 22:44

Τελική λύση για το Κίνημα Αλλαγής

Τελική λύση για το Κίνημα Αλλαγής

 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά για λόγους υγείας από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής δημιούργησε μία σειρά από εξελίξεις στον συγκεκριμένο χώρο. Επιβεβαιώθηκε καταρχήν ότι ένα τυχαίο ή απρόβλεπτο γεγονός μπορεί να αλλάξει πολιτικές ισορροπίες και δεδομένα. Οι εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής μέχρι το περασμένο δεκαήμερο αποτελούσαν ένα γεγονός που απασχολούσε ελάχιστα την επικαιρότητα και ξαφνικά πήραν ευρύτερη διάσταση.

Αρχικά το κύμα συγκίνησης για τον αγώνα υγείας της Φώφης Γεννηματά και η εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη συνέχεια έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών. Από εδώ και μέχρι τις εκλογές θα υπάρχει ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο κόμμα, ενώ αναμένεται και αύξηση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Η συμμετοχή θα αποτελέσει προίκα για τον νέο αρχηγό εφόσον βεβαίως δεν υπάρξει ακραία πόλωση που θα οδηγήσει αμέσως μετά σε διάσπαση και αποχωρήσεις.

Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι θα υπάρξει μια τελική λύση στον συγκεκριμένο χώρο. Ανάλογα με το ποιος θα επικρατήσει, θα προσδιοριστεί η βιωσιμότητά του και ο ρόλος του στο πολιτικό σύστημα. Θα παραμείνει αυτόνομο και θα ανανεωθεί μέσα από το πέρασμα της ηγεσίας σε νέα πρόσωπα; Θα προσπαθήσουν να δικαιωθούν οι πρωταγωνιστές του παρελθόντος προσδοκώντας κυβερνητικές συμμαχίες στο μέλλον; Αυτοί που απέτυχαν ως αρχηγοί να μπουν στη Βουλή κατά το παρελθόν θα επιτύχουν τη μεγάλη επιστροφή ή θα σπαταλήσουν οριστικά αυτό που κληρονόμησαν;

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής θα επηρεάσει συνολικά το πολιτικό σύστημα. Αν ενισχυθεί η αυτονομία του και στο χώρο της Κεντροαριστεράς υπάρξει κόμμα με διψήφιο ποσοστό, είναι δύσκολη η συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης στο μέλλον. Αν προκύψει αρχηγός που δεν ενώνει αλλά παίρνει τη ρεβάνς της δήθεν δικαίωσής του, το πιθανότερο είναι να οδηγηθεί στη φθίνουσα πορεία των γερασμένων μηχανισμών και στην ενίσχυση τελικά του νέου δικομματισμού.