Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 20:16

Ιστορία γράφει όποιος τολμά

Γράφτηκε από τον

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο Σταύρος Μπένος παρουσίασε προχθές τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου ανασυγκρότησης της Εύβοιας. Από αυτές τις πρώτες αναφορές προκύπτει ότι κάτι σημαντικό ετοιμάζεται. Οι άξονες που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι το σχέδιο ανασυγκρότησης θα κινείται έξω από τα καθιερωμένα των αποζημιώσεων, των αναδασώσεων και των 2-3 έργων υποδομής, που ήταν κατά βάση οι συνήθεις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στις «πληγείσες περιοχές».

Το σχέδιο που ετοιμάζεται στοχεύει στην οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής με κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, δημιουργώντας μόνιμη και βιώσιμη ανάπτυξη. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής αξιοποιούνται, οι άνθρωποί της γίνονται συμμέτοχοι στην προσπάθεια για οικοδόμηση ενός νέου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου. Στην Εύβοια θα δοκιμαστεί ταυτόχρονα και μια νέα προσέγγιση της σχέσης κράτους – πολίτη. Με όχημα την εμπειρία του ΚΕΠ και της ψηφιακής εποχής στο Δημόσιο, θα προωθηθούν μια σειρά νέες υπηρεσίες. Στόχος, η λιγότερη γραφειοκρατία και η εξυπηρέτηση του πολίτη για όλες τις υποθέσεις του από ένα και μόνο σημείο. Αυτά που θα δοκιμαστούν στην Εύβοια πιλοτικά, θα επεκταθούν στη συνέχεια σε όλη τη χώρα.  

Ακούγοντας το Σταύρο Μπένο να μιλά για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, αντιλαμβάνεσαι ότι παραμένει ένας πολιτικός με όραμα και φρέσκες ιδέες για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί μια περιοχή, αλλά και πώς μπορεί να εκσυγχρονιστεί το κράτος. Αναλαμβάνοντας τη συγκεκριμένη υπόθεση έδειξε ότι δεν φοβάται να αναμετρηθεί με νέες προκλήσεις. Ο Μπένος δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες της επιτυχίας του στο Δήμο Καλαμάτας και της εισαγωγής των ΚΕΠ στη δημόσια διοίκηση. Προχώρησε με το «Διάζωμα» και τώρα ανέλαβε το ρίσκο της Εύβοιας.

Η πολιτική έχει ανάγκη από αυτούς που έχουν ιδέες, δεν φοβούνται και τολμούν. Όσοι ζητούν δικαίωση ή φοβούνται να ξοδέψουν το «πολιτικό τους κεφάλαιο» περνούν στην αφάνεια και τη λήθη. Ο Μπένος είναι σίγουρο ότι θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Εύβοια, αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους. Το αν αυτά θα εφαρμοστούν... είναι άλλου παπά ευαγγέλιο!