Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 21:46

Ο τουρισμός θέλει καλά αμειβόμενους εργαζόμενους

Γράφτηκε από τον
Ο τουρισμός θέλει καλά αμειβόμενους εργαζόμενους

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας με συνέντευξή του την Τετάρτη ανέδειξε τα προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων τουρισμού τόσο στην περιοχή όσο και πανελλαδικά. Όταν σε έναν κλάδο κάποιοι δεν τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και προσπαθούν να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε βάρος των εργαζομένων, σύντομα δεν θα βρίσκουν προσωπικό. Αυτό συμβαίνει στον συγκεκριμένο κλάδο και για αυτό αναζητούνται λύσεις για απασχόληση μεταναστών με προσωρινές άδειες.

Ο τουρισμός βασίζεται στον άνθρωπο και όταν αυτός δεν νιώθει ικανοποίηση από την εργασία του δεν θα παράξει και το αντίστοιχο προϊόν. Με χαμηλά αμειβόμενο προσωπικό, με παράπονα από την εργοδοσία, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ποιοτικό προϊόν στον τομέα των υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και στην εστίαση για να παραμείνουν και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες πρέπει να εκπαιδεύονται διαρκώς και να αμείβονται ικανοποιητικά. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, υποβαθμίζεται το προϊόν και η αξία των επιχειρήσεων.

Η έλλειψη εργαζομένων στον κλάδο των ξενοδοχείων και του επισιτισμού οφείλεται ακριβώς στο ζήτημα της αμοιβής και των συνθηκών εργασίας. Ο ποιοτικός τουρισμός δεν μπορεί να σταθεί στην Ελλάδα με χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους από τον τρίτο κόσμο. Όσοι θεωρούν ότι με χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας θα στήσουν επιχειρήσεις κάνουν τεράστιο λάθος. Το κακό είναι ότι δεν θα το πληρώσουν μεμονωμένα όσοι ακολουθούν κακές πρακτικές, αλλά συνολικά το τουριστικό προϊόν της περιοχής, όλοι οι εργαζόμενοι και όλοι οι επιχειρηματίες. Η τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν θα έπρεπε καν να συζητείται και να είναι ζητούμενο. Το ότι ακόμα παραμένει ζητούμενο είναι ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους αλλά και των συλλογικών οργάνων των επιχειρηματιών στον ξενοδοχειακό κλάδο. Οι κακοί επιχειρηματίες θα πρέπει να απομονωθούν γιατί κάνουν ζημιά σε όλους. Το ζήτημα της πιστής εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων θα πρέπει να καταστεί αδιαπραγμάτευτη καθημερινή πρακτική χωρίς εκπτώσεις και υποσημειώσεις.   


NEWSLETTER