Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 22:19

Ωρα ουσιαστικών αποφάσεων για την Ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Ωρα ουσιαστικών αποφάσεων για την Ελιά Καλαμάτας

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η απόφαση του ΣτΕ για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας επαναφέρει τα πράγματα εκεί που ήταν πριν από την ανεκδιήγητη απόφαση του υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Βαγγέλη Αποστόλου. Η απόφαση αυτή δεν θα ακυρωνόταν παρά μόνο μέσα από τη δικαστική οδό, γιατί όπως αποδείχθηκε και οι υπουργοί της Ν.Δ. τρία χρόνια τώρα την κρατούσαν σε ισχύ για να μην συγκρουστούν με τα συμφέροντα που την επέβαλαν.

Η ύπαρξη ισχυρών συμφερόντων που υπαγορεύουν αποφάσεις και φροντίζουν για τη διατήρησή τους θα πρέπει να προβληματίσει και να  κινητοποιήσει από δω και πέρα τους Μεσσήνιους παράγοντες. Η υπερκομματική διάρθρωση των συμφερόντων δεν πρέπει να υποτιμηθεί, γι’ αυτό και η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται οι πανηγυρισμοί να δώσουν τη θέση τους στη συγκρότηση ολοκληρωμένης πρότασης για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών ελιάς της περιοχής. Τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα πριν την απόφαση Αποστόλου και δεν θα είναι ούτε από δω και πέρα, αν δεν αξιοποιηθεί ουσιαστικά το πλεονέκτημα του ονόματος ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Η επέκταση της χρήση του ονόματος Ελιά Καλαμάτας σε περιοχές της Νότιας Πελοποννήσου είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα, γιατί έχει να κάνει και με την εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων για να είναι το προϊόν εμπορικά εκμεταλλεύσιμο. Χρειάζεται ισορροπία έτσι ώστε να υπάρχει προστασία των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος και στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών στις ευρύτερες περιοχές. Τα ακριβά προϊόντα είναι συνήθως και σπάνια, ενώ η πώληση χύμα καταστρέφει ποιοτικά χαρακτηριστικά και μειώνει το εισόδημα των παραγωγών. Ο καθένας το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να μαζέψει ή να τεντώσει τα όρια κατά πώς τον βολεύει. Η συγκροτημένη συζήτηση και η λήψη απόφασης με βάση τα πραγματικά δεδομένα και την κοινή λογική είναι απαραίτητα πριν προχωρήσει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση. Το ζήτημα της Ελιάς Καλαμάτας δεν πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό σκοπιμοτήτων. Έχει δημιουργηθεί μια ευνοϊκή συγκυρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί.

 

 

 


NEWSLETTER