Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015 13:46

Το μεγάλο ταξίδι

Γράφτηκε από τον
Το μεγάλο ταξίδι

Με τα χαμόγελα και την αισιοδοξία νέων παιδιών έχουν κατακλυστεί αυτές τις μέρες οι σελίδες της “Ε”. Τα παιδιά αυτά είδαν τους κόπους τους να ανταμείβονται και ετοιμάζονται να ζήσουν το όνειρό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ελπίζοντας πως μέσα από την κατάκτηση της γνώσης θα βρουν και επαγγελματική διέξοδο.

 

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα κι αυτό πλέον το γνωρίζουν όλοι - και προπαντός οι νέοι. Είναι λάθος όμως να στερούμε τη χαρά των παιδιών με μίζερες και καταστροφικές προσεγγίσεις. Καμιά κοινωνία δεν πήγε μπροστά κοιτάζοντας προς τα πίσω. Καμιά οικονομία δεν αναπτύχθηκε όταν κλείστηκε στο καβούκι της. Οι χώρες, οι οικονομίες, οι κοινωνίες, πετυχαίνουν όταν δεν φοβούνται το άγνωστο. Οταν αφήνουν τους πολίτες τους να πάρουν πρωτοβουλίες, να ανοιχτούν στο πέλαγος της αβεβαιότητας.

 

Οι πατερναλιστικές κοινωνίες έχουν χρεοκοπήσει. Οι κλειστές οικονομίες έχουν επιφέρει πολλά δεινά. Το μόνο που μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά είναι να τα αφήσουμε να ταξιδέψουν. Να ψάξουν το μέλλον τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, κι όχι ως μετανάστες του τρίτου κόσμου. Ας μην τους στερήσουμε και το μοναδικό επίτευγμα που έχει απομείνει σ’ αυτή τη χώρα των Βαλκανίων.


NEWSLETTER