Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 12:59

Τέλειωσε ο χρόνος

Τέλειωσε ο χρόνος

Η καθημερινότητα όλων μας έχει αλλάξει. Η ελπίδα που κινητοποιεί τη ζωή μας έχει γίνει φόβος. Και όποιος δεν το παραδέχεται αυτό, λέει ψέματα. Φόβος για το άγνωστο, για το πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα. Είναι από τις ελάχιστες φορές που κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Και το χειρότερο; Κάθε άποψη, όπως και να εκφράζεται, με μεγάλη ευκολία δαιμονοποιείται. Κυριαρχούν οι ασπρόμαυρες λογικές - και το πρόβλημα δεν είναι το τώρα, αλλά το αύριο: αν τα πράγματα για κάποιο τυχαίο λόγο ξεφύγουν.

 

Είμαστε από αυτούς που και άποψη έχουν και με ευθύτητα έχουν εκφραστεί.  Εχουμε πορευτεί κόντρα στο ρεύμα του λαϊκισμού όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Εχουμε επανειλημμένα υποστηρίξει ότι χρειαζόταν περισσότερη αυτοσυγκράτηση, και στις υποσχέσεις και στα αναθέματα. Δυστυχώς, κυριάρχησαν οι εύκολες προσεγγίσεις.

 

Τα μεγάλα προβλήματα έγιναν αξεπέραστα εμπόδια. Και σήμερα είμαστε μπροστά σε αφόρητα διλήμματα. Και πάλι όμως, δεν ακολουθούμε το δρόμο των γενναίων απαντήσεων. Δεν λέμε ευθέως το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ. Προσπαθούμε να καμουφλάρουμε την πραγματικότητα, να πάρουμε μια απάντηση που θα μπορέσουμε να τη διαβάσουμε μετά όπως θέλουμε. Ζητάμε ξανά παράταση. Δεν υπάρχει όμως άλλος χρόνος, κι όποιος δεν το καταλαβαίνει, ας κοιτάξει τις φωτογραφίες με τις ουρές στις τράπεζες.