Σάββατο, 01 Αυγούστου 2015 14:24

Το κόστος και το όφελος

Το κόστος και το όφελος

 Η δημοτική αρχή Τριφυλίας μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να αναθέσει την αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτες. Για το σκοπό αυτό συντάσσει σχετική μελέτη για να υπολογίσει το κόστος και αν τελικά συμφέρει η συγκεκριμένη ενέργεια.

 

Η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι η παλαιότερη και η πλέον παραδοσιακή αρμοδιότητα των δήμων. Παλιότερα μάλιστα αποτελούσε σύνθημα των αυτοδιοικητικών ότι “οι δήμοι δεν είναι μόνο για να μαζεύουν τα σκουπίδια”. Οι εποχές αλλάζουν, νέες προτεραιότητες τίθενται, και αποτελεί μια πονεμένη ιστορία το πώς φτάσαμε στο σημείο οι δημοτικές αρχές να θεωρούν πιο συμφέρον για τους δημότες τους το να αναθέτουν σε εργολάβους την αποκομιδή των σκουπιδιών.

 

Δεν γνωρίζουμε αν το εγχείρημα του Δήμου Τριφυλίας τελικά θα προχωρήσει· αν όμως υλοποιηθεί και κριθεί στην πράξη αποδοτικό, θα μιλάμε για νέα δεδομένα στο χώρο της αυτοδιοίκησης στην περιοχή. Η αυτοδιοίκηση είναι θέμα χρόνου να περάσει στη λογική του υπολογισμού κόστους - οφέλους που προκύπτει από την κάθε ενέργεια. Οταν φτάσουμε στο επίπεδο ο κάθε δήμαρχος να απολογείται για το κάθε ευρώ που δίνει ο δημότης και το πώς αυτό αξιοποιείται, τότε θα έχουμε σίγουρα μια καλύτερη και αποδοτικότερη αυτοδιοίκηση. Πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη του Δήμου Τριφυλίας κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.