Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015 14:01

Μετεκλογική πανστρατιά για τους δρόμους

Οι συναντήσεις για έργα κατά την προεκλογική περίοδο έχουν περιορισμένη αξία. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να εξασφαλίζουν υποσχέσεις, οι οποίες ανασύρονται μετεκλογικά ώστε να ασκηθεί μια πίεση για την υλοποίηση. Οταν όμως η αναξιοπιστία αποτελεί βασικό πολιτικό γνώρισμα, οι υποσχέσεις έχουν πολύ περιορισμένη αξία και σημασία.

 

 Το πολιτικό προσωπικό συνεχίζει να υπόσχεται «τον ουρανό με τ’ άστρα» προεκλογικά, ενώ καταλήγει να εφαρμόζει όλο και πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα μετεκλογικά. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις για την κατασκευή έργων, λοιπόν, δεν σημαίνουν σχεδόν τίποτα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, και οι συναντήσεις του δημάρχου Καλαμάτας με κυβερνητικά στελέχη για διάφορα έργα έχουν ελάχιστη σημασία. Η επικοινωνιακή τους αξία είναι αναμφίβολα... μεγάλη, αλλά από αυτό έχουμε χορτάσει.

Τα έργα, για να προχωρήσουν, χρειάζονται ξεκάθαρο χρηματοδοτικό πλαίσιο και συγκεκριμένο ρεαλιστικό σχέδιο υλοποίησης - όμως αυτά ακριβώς είναι που απουσιάζουν. Τα λόγια του αέρα και οι γενικότητες μπορεί να δημιουργούν προσδοκίες... αλλά δεν κατασκευάζουν έργα. Η Μεσσηνία έχει το χειρότερο εσωτερικό οδικό δίκτυο της χώρας. Ημιαστικά κέντρα και σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί του νομού συνδέονται με εντελώς άθλιους δρόμους. Η πραγματικότητα αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών, ενώ λειτουργεί και ανασταλτικά για την ανάπτυξη.

Για πολλά χρόνια το ενδιαφέρον των τοπικών πολιτικών παραγόντων ήταν στραμμένο σχεδόν αποκλειστικά στην κατασκευή του εθνικού οδικού δικτύου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και ως άλλοθι απραξίας: «Εδώ δεν γίνεται το Αθήνα - Καλαμάτα, το Καλαμάτα - Πύλος περιμένεις να κάνουν;» έλεγαν διάφοροι τοπικοί φωστήρες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που έδιωχναν από πάνω τους την ευθύνη και την ίδια ώρα σκόρπαγαν τα λεφτά των ΚΠΣ σε μελέτες κι ασφαλτοστρώσεις μεταξύ του πουθενά και του τίποτα. Οι ασφαλτοστρώσεις δρόμων μεταξύ απομακρυσμένων χωριών έχει δώσει ένα καταπληκτικό δαιδαλώδες οδικό δίκτυο, το οποίο συνδέει τους οικισμούς αυτούς μεταξύ τους... αλλά σε βάρος της ύπαρξης ενός σύγχρονου και ασφαλούς βασικού δρόμου! Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος αποκτά πλέον επιτακτικό χαρακτήρα.

 

Είναι φανερό ότι, μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως του πώς θα συγκροτηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία και ποιος θα είναι ο αρμόδιος υπουργός, απαιτείται μια τοπική πανστρατιά για το εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι πολύ συγκεκριμένα και οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν πολύ μεγάλες. Η κατασκευή των δρόμων α) Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και β) Ριζόμυλος - Κορώνη από τη μία μεριά, καθώς επίσης το Τσακώνα - Κυπαρισσία από την άλλη, έχουν εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και επικοινωνιακού χαρακτήρα διαβεβαιώσεις! Απ’ αυτά έχουμε χορτάσει... κι έχουμε πλέον όλοι αντιληφθεί ότι το καινούργιο δεν μπορεί να προχωρήσει με παλιές, δοκιμασμένες και πάντα αποτυχημένες συνταγές.