Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2016 20:53

Προβλέψιμη εξέλιξη

Προβλέψιμη εξέλιξη

Το σίριαλ των 8 δημοπρατήσεων του δρόμου Πάτρα – Πύργος ξεκίνησε από χθες με την πρώτη αναβολή δημοπράτησης! Ετσι οι προσφορές για τα πρώτα 8 χιλιόμετρα για το δρόμο Δουνέικα – Πύργος θα μετατεθούν στο μέλλον.

 

Η αναβολή της δημοπρασίας οφείλεται στην αποχή των εργοληπτών. Στη νέα δημοπράτηση μπορεί να απέχουν οι μηχανικοί του Δημοσίου, στην άλλη να έχει κώλυμα η επιτροπή, μετά να υποβληθεί μια ένσταση και 15 προσφυγές και ο χρόνος θα κυλά ξεχωριστά για κάθε ένα τμήμα των επιμέρους χιλιομέτρων ενός ενιαίου δρόμου.
Η χθεσινή εξέλιξη δεν ήταν, βέβαια, κάτι το οποίο δεν ήταν αναμενόμενο. Ηταν απολύτως προβλέψιμο. Το χθεσινό μπλοκάρισμα αποτελεί και μια καλή ευκαιρία να αλλάξει ρότα το αρμόδιο υπουργείο. Δεν πρόκειται με αυτή τη διαδικασία να γίνει ποτέ δρόμος, ενώ είναι πολύ πιθανό στο τέλος να έχουμε και άλλου τύπου μπλεξίματα με την προφανέστατη κατάτμηση ενός ενιαίου έργου.
Ο ανταγωνισμός δεν ευνοείται με σπάσιμο ενός έργου σε μικρά κομματάκια. Επιπρόσθετα δεν μπορεί όλοι οι δρόμοι στη χώρα να κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης και μόνο το Πάτρα- Τσακώνα να επιμένουν κάποιοι να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο. Εκτός και αν θέλουν να κρατήσουν ένα μνημείο αναποτελεσματικότητας για να έχουμε να θυμούμαστε.