Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 19:32

Καλαμών από την Τρίπολη

Καλαμών από την Τρίπολη

Η ελιά Καλαμών είναι ένα προϊόν που τα τελευταία χρόνια πηγαίνει πολύ καλά στην αγορά δίνοντας ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες της περιοχής.

 

Η Καλαμάτα είναι ξακουστή για τις ελιές της και η ονομασία προέλευσης έχει κατακτηθεί μέσα από μια συγκεκριμένη ποιότητα και γεύση ελιάς που παράγεται στο συγκεκριμένο μικροκλίμα. Η πρόταση επέκτασης του ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” και στους γύρω νομούς αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για το προϊόν ή έχει προκύψει γιατί έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα από ενδιαφερόμενους; Το βασικό αυτό ερώτημα θα πρέπει να απαντηθεί από την ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για να ξέρουν και οι αγρότες του νομού ποιος είναι με τα συμφέροντά τους και ποιος λειτουργεί με τρόπο ευκαιριακό.

Μια τέτοια απόφαση θεωρούμε πως θα έπρεπε να έχει συζητηθεί με τους εκπροσώπους των αγροτών της περιοχής αλλά και τους εμπόρους και τυποποιητές. Πιθανόν κάποιοι να θέλουν να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να ζητούν περισσότερο προϊόν για να ασκήσουν εμπορία, αλλά αυτό για να είναι προς το συμφέρον παραγωγών αλλά και καταναλωτών χρειάζεται μελέτη και απόδειξη μέσα από στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση ο διάλογος είναι αυτός που αναδεικνύει τα ζητήματα, ενώ οι αιφνιδιασμοί δημιουργούν καχυποψία και οξύνουν τις αντιθέσεις. Η προοπτική ελιών Καλαμών από την Τρίπολη και από το Αγρίνιο δεν νομίζουμε ότι είναι κάτι που ενθουσιάζει τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας και δεν έχουν άδικο.