Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 20:59

Τα σβηστά φουγάρα 

Γράφτηκε από τον

 

Οσοι ανεβοκατεβαίνουν Αθήνα θα έχουν παρατηρήσει ότι οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη ή θα είναι εντελώς σβηστοί ή θα δουλεύει ένας.

Ακόμα και μέρες που έχει ζέστη και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κτυπά κόκκινο, οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Κοζάνη μπαίνουν για λίγες ώρες στο σύστημα παράγοντας τις μικρότερες δυνατές ποσότητες ρεύματος από τη “βρόμικη” ενέργεια του λιγνίτη. Τα πράγματα στην ενέργεια αλλάζουν με απίστευτη ορμή τα τελευταία χρόνια. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο, ήλιο, αέρα αλλά και εισαγωγές έχει αντικαταστήσει τον παλιό τρόπο παραγωγής. Σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2020 θα έχουν επιτευχθεί στόχοι για χρησιμοποίηση ενέργειας η οποία θα παράγεται από “καθαρές” πηγές. 

Η αλλαγή στον τρόπο παραγωγής φέρνει αλλαγές στην οικονομία ολόκληρων περιοχών. Η σταδιακή εγκατάλειψη του λιγνίτη, που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει, θα οδηγήσει την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης σε οικονομική ύφεση. Η ΔΕΗ αργά ή γρήγορα θα αλλάξει χέρια και βέβαια προσανατολισμό. Αν κάτι έχει αξία, αυτό είναι το δίκτυο διανομής, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και αυτά του φυσικού αερίου. Οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα περάσουν στην ιστορία και πιθανώς κάποιες από αυτές να κρατούνται ως εφεδρεία του συστήματος. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν. Το καινούργιο στην ενέργεια έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα με καθυστέρηση όταν τα φουγάρα έχουν πλέον σβήσει.