Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2016 20:01

Η Καλαμάτα δεν προσελκύει τουρίστες υψηλού εισοδήματος 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Η Καλαμάτα δεν προσελκύει τουρίστες υψηλού εισοδήματος 

Η κίνηση στους δρόμους της Μεσσηνίας έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες και δεν χρειάζεται κάποιος να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας για να αντιληφθεί το μπάχαλο που επικρατεί στις εισόδους και στους δρόμους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Αν όμως κατά τύχη επισκεφθεί την ιστοσελίδα, θα διαπιστώσει ότι παρά τις διακηρύξεις της δημοτικής αρχής, αυτή συνεχίζει να απευθύνεται μόνο σε Ελληνες, αφού δεν υπάρχει ούτε μια λέξη σε άλλη γλώσσα για τον τουριστικό προορισμό της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, για τα αξιοθέατα της περιοχής και για τις εκδηλώσεις που μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης. 

Ουσιαστικά τόσο στους δρόμους της Καλαμάτας όσο και στην ιστοσελίδα του δήμου απεικονίζεται μια ξεπερασμένη αντίληψη για την τουριστική ανάπτυξη, σύμφωνα με την οποία η προσέλκυση των Ελλήνων επισκεπτών αποδίδει περισσότερα έσοδα γιατί οι ξένοι παραγγέλνουν μόνο μια χωριάτικη σαλάτα. Τη στερεότυπη αυτή αντίληψη αναπαράγουν και πολλοί ντόπιοι επιχειρηματίες που πιστεύουν αταλάντευτα ότι ο κυριότερος προσδιοριστικός παράγοντας της κατανάλωσης είναι η εθνικότητα και όχι το εισόδημα. Βεβαίως η αντίληψη αυτή δεν σχηματίστηκε από τη μια μέρα στη άλλη. Αντιθέτως δημιουργήθηκε με το πέρασμα των χρόνων σε τουριστικούς προορισμούς που δεν πάτησε το πόδι του πλούσιος ξένος τουρίστας. Με άλλα λόγια: Η προσέλκυση αλλοδαπών τουριστών υψηλού εισοδήματος είναι πολύ δύσκολη υπόθεση ειδικά όταν δεν έχεις καταλάβει τι εννοεί η παροιμία “όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει… κρεμαστάρια”. Γι' αυτό τόσο οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες όσο και οι περισσότεροι επιχειρηματίες εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τον αριθμό των επισκεπτών και όχι για τις εισπράξεις στο ταμείο τους. 

Ετσι φτάσαμε το 2016 οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια της Καλαμάτας να είναι γεμάτα, αλλά τα ταμεία να παραμένουν… μισογεμάτα ή άδεια. Από εκεί και πέρα είναι μόνο θέμα χρόνου η περαιτέρω υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, αφού σχεδόν κανένας δεν ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος. Δυστυχώς και παρά τις μεμονωμένες προσπάθειες λίγων Μεσσήνιων, και η Καλαμάτα επαναλαμβάνει τα λάθη που έκαναν τις προηγούμενες δεκαετίες καταξιωμένοι ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί με συνέπεια σήμερα να κατακλύζονται από μπατιροτουρίστες που υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο το ήδη υποβαθμισμένο τουριστικό προϊόν τους. Οσοι πίστεψαν ότι η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα διδαχτεί από τα λάθη των άλλων, απλώς διαψεύδονται καθημερινώς στους δρόμους της Καλαμάτας και από τις δράσεις της επιχειρηματικής κοινότητας και της δημοτικής αρχής. Δεν έχει καμία σημασία αν φταίνε περισσότερο οι επιχειρηματίες ή οι τοπικοί άρχοντες. Σημασία έχει μόνο ότι η Καλαμάτα μέχρι τώρα -αν και έχει τις δυνατότητες- δεν έχει κατορθώσει να προσελκύσει τουρίστες υψηλού εισοδήματος. Προσελκύει μόνο επισκέπτες χαμηλών απαιτήσεων που τους αρκεί ο ήλιος, η θάλασσα και τα κατεψυγμένα τηγανητά καλαμαράκια. 

Ολα τα υπόλοιπα είναι… επιχειρήματα για νυχτερινή συζήτηση μεθυσμένων σε μαγαζί με μπατιροτουρίστες. 

Θανάσης Λαγός

lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2016 17:43

NEWSLETTER