Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016 21:03

Το στοίχημα του τουρισμού 

Γράφτηκε από τον

Το στοίχημα του τουρισμού 

Η κίνηση στους δρόμους δείχνει ότι χιλιάδες επισκέπτες συνεχίζουν τις διακοπές τους στη Μεσσηνία, ενώ την ίδια ώρα ελπιδοφόρα είναι και τα μηνύματα των κρατήσεων για το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις λοιπόν η Μεσσηνία κατέκτησε ένα ακόμα ποσοτικό σκαλοπάτι στην κλίμακα της καταξίωσης των τουριστικών προορισμών και πλέον ο πήχης των προσδοκιών ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά. 

Αν και είναι νωρίς ακόμα για οριστικά συμπεράσματα, όλα δείχνουν ότι το αεροδρόμιο και ο αυτοκινητόδρομος αναδεικνύονται σε βασικές πύλες εισόδου των επισκεπτών, ενώ αντιθέτως τα λιμάνια δεν έχουν κερδίσει το στοίχημα της κρουαζιέρας. Ειδικότερα το αεροδρόμιο αναδεικνύεται αργά αλλά σταθερά σε βασική πύλη εισόδου της Πελοποννήσου και σίγουρα η Περιφέρεια θα είχε κερδίσει περισσότερους επισκέπτες αν η περιφερειακή αρχή δεν είχε σπαταλήσει δυνάμεις στην προσπάθεια δημιουργίας αερολιμένα στην Τρίπολη και αν οι ξενοδόχοι των διπλανών νομών πρόσθεταν στην ιστοσελίδα τους το αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”. Ευτυχώς όμως τα μικροπολιτικά παιχνίδια και τα τοπικιστικά συμφέροντα δεν ανέκοψαν την ανοδική πορεία του αεροδρομίου της Καλαμάτας και όλα πλέον δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών. Ας ελπίσουμε ότι τόσο η περιφερειακή αρχή όσο και οι επιχειρηματίες των διπλανών νομών θα αντιληφθούν ότι η ανάπτυξη της Πελοποννήσου είναι άρρηκτα δεμένη με την τουριστική κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. 

Στην… οδική πύλη της Μεσσηνίας όλα πλέον είναι ξεκάθαρα και ο νομός αρχίζει να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του “Μορέα”, μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου πέρασαν τα διόδια της Βελιγοστής 8.400 περισσότερα αυτοκίνητα από όσα ήρθαν πέρυσι στη Μεσσηνία το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Συνολικά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου πέρασαν τα διόδια της Βελιγοστής και ήρθαν στη Μεσσηνία 80.600 οχήματα. Ο αριθμός αυτός μπορεί να φαίνεται υπερβολικά μεγάλος, αλλά στην πραγματικότητα είναι μικρός σε σχέση με αυτόν που θα υποδέχεται η Μεσσηνία σε λίγα χρόνια αν ακολουθήσει το ρυθμό ανάπτυξης που ακολούθησαν άλλοι καταξιωμένοι τουριστικοί προορισμοί. Επίσης μικρός είναι ο αριθμός των 48.540 αφίξεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας για το πρώτο επτάμηνο του έτους, αν συγκριθεί με τις 1,3 εκ. αφίξεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου για το ίδιο χρονικό διάστημα. 

 Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε λίγα χρόνια θα γελάμε όταν θα διαβάζουμε τους φετινούς αριθμούς των επισκεπτών και θα αναρωτιόμαστε γιατί άργησε τόσο πολύ η τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας.

lathanasis@yahoo.gr

 Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016 21:07