Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 20:03

Μύθοι και μαύρες σημαίες στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον

Μύθοι και μαύρες σημαίες στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος

 Στα μέσα Δεκεμβρίου ο “Μορέας” θα παρουσιάσει τη νέα μελέτη του αυτοκινητόδρομου Καλαμάτα - Ριζόμυλος και σύμφωνα με το δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη, η χάραξη θα ταυτίζεται με το σημερινό δρόμο μόνο στο 30% της διαδρομής.

Μια ματιά στο χάρτη αρκεί για να καταλάβουμε ότι ο δρόμος θα ακολουθεί ουσιαστικά τη σημερινή χάραξη μόνο στο τμήμα Ασπρόχωμα - Καλαμάτα και ότι στα υπόλοιπα τμήματα θα έχουμε ένα δρόμο μακρύτερα από την θάλασσα και πλησιέστερα στους οικισμούς. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσώνη, ο περιφερειακός της Μεσσήνης θα θυμίζει “Αττική Οδό” και άρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι θα είναι τετράιχνος και κλειστός, όπως ακριβώς προέβλεπε και η παλιά μελέτη για την παραλιακή χάραξη. 

Ουσιαστικά και σύμφωνα πάντα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, η μελέτη του “Μορέα” δεν προτείνει βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου, αλλά μια εναλλακτική χάραξη που ταυτίζεται με τον υπάρχοντα μόνο στο τμήμα Ασπρόχωμα - Μεσσήνη. Προτείνει επίσης την κατασκευή τετράιχνου κλειστού αυτοκινητόδρομου και όχι ανοιχτό δρόμο, σαν τη Νέα Είσοδο που ήθελαν οι “πολέμιοι” της παραλιακής χάραξης. 

Μένει τώρα να δούμε αν οι γνωστοί μαυροσημαιάδες θα συμφωνήσουν με τη νέα χάραξη του δρόμου ή αν θα ξεσηκωθούν για μια ακόμα φορά εναντίον των “μεγάλων συμφερόντων” ζητώντας να γίνουν μόνο μπαλώματα στον υπάρχοντα δρόμο. Μένει επίσης να δούμε ποιος θα βγει κερδισμένος και ποιος θα χάσει από τη νέα χάραξη. Προσωπικά δεν θα μου προκαλέσει καμία έκπληξη αν η νέα χάραξη ευνοεί τα επενδυτικά σχέδια εφοπλιστών, που είχαν πρόβλημα με την παραλιακή χάραξη. Ούτε θα εκπλαγώ αν αυτή η εξέλιξη παρουσιαστεί ως συμφέρουσα για τα λαϊκά συμφέροντα χωρίς αποδείξεις και στοιχεία. Ετσι κι αλλιώς στην Ελλάδα αρκεί να δηλώσεις εκφραστής των λαϊκών συμφερόντων για να κάνεις πολιτική ή επιχειρηματική καριέρα. 

Με αγωνία όμως περιμένουμε να δούμε αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες της νέας μελέτης. Ειδικότερα, περιμένουμε να δούμε πού θα συνδέεται το ρεύμα Μεσσήνη - Ασπρόχωμα, που προβλέπεται να κατασκευαστεί νότια της σιδηροδρομικής γραμμής με το δρόμο Ασπρόχωμα - Καλαμάτα. Περιμένουμε επίσης να δούμε τη χάραξη των παρακάμψεων της Βελίκας και της Ανάληψης και πώς θα συνδέεται η νέα χάραξη με τους δρόμους Ριζόμυλος - Πεταλίδι - Κορώνη. Κυρίως όμως περιμένουμε να ακούσουμε, όχι βεβαίως από το “Μορέα”, αλλά από αυτούς που παρήγγειλαν τη μελέτη, εκτός από στοιχεία για το κόστος της νέας χάραξης και μια πρόταση χρηματοδότησης για το έργο. Περιμένοντας την μελέτη και τις κυβερνητικές προτάσεις, απλώς θα επαναλάβω μια πρόσφατη εκτίμηση. Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη ή θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης (νέα ή επέκταση υπάρχουσας) ή θα παραμείνει όπως είναι, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα. Μετά έχει ο… Θεός. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 17:58