Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 19:59

Παραλία δεν είναι μόνο η Ναυαρίνου 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Οι περισσότερες προτάσεις για την ανάπλαση της Ανατολικής Παραλίας της Καλαμάτας και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν το καλοκαίρι ώστε να γίνει πιο ελκυστική στους επισκέπτες, δυστυχώς μέχρι τώρα περιορίζονται στη Ναυαρίνου αγνοώντας τα οικοδομικά τετράγωνα και τους δρόμους που βρίσκονται παραμελημένα μεταξύ της παραλιακής λεωφόρου και της Κρήτης.

Αν λοιπόν μονοδρομηθεί ή πεζοδρομηθεί η Ναυαρίνου, όπως έγινε επί δημαρχοντίας Γιώργου Κουτσούλη, χωρίς να γίνουν άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή, θα αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση στις παράλληλες οδούς Σανταρόζα και Κορώνης καθώς και στους ελάχιστους κάθετους δρόμους που οδηγούν στην παραλιακή λεωφόρο. 

Γι' αυτό η ανάπλαση και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στη Ναυαρίνου αλλά πρέπει να επεκταθούν μέχρι την οδό Κρήτης έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο κέντρο ψυχαγωγίας και εμπορίου. Το κέντρο αυτό αρχικά μπορεί να εκτείνεται από το λιμάνι έως την οδό Ηρώων, στη συνέχεια να επεκταθεί μέχρι την οδό Αύρας και μελλοντικά μέχρι την Πέτρου Καρακούση. Στους πεζόδρομους και τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας (για την εξυπηρέτηση των ξενοδοχείων) οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους και να ψυχαγωγηθούν στα καταστήματα της περιοχής. Ετσι μόνο θα γίνει εφικτή η πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου από το λιμάνι μέχρι την Πέτρου Καρακούση χωρίς να δημιουργηθούν τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα. Ετσι μόνο τα τραπεζοκαθίσματα των μαγαζιών θα περιοριστούν στο βόρειο τμήμα του πεζόδρομου της Ναυαρίνου αφήνοντας ελεύθερη τη θέα προς τη θάλασσα. Ετσι μόνο θα μπορέσουν να ανοίξουν εμπορικά καταστήματα στην Παραλία, ώστε η Ναυαρίνου να μην μετατραπεί σταδιακά σε πωλητήριο αλκοόλ για μεθυσμένους τουρίστες. 

Αναγκαία προϋπόθεση όμως για να λειτουργήσει η Ανατολική Παραλία της Καλαμάτας ως εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο είναι η εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης για χιλιάδες επισκέπτες. Θέσεις στάθμευσης εκτός από τις υπάρχουσες στα πάρκινγκ του ΝΟΚ και δυτικά της Πέτρου Καρακούση μπορούν να δημιουργηθούν μόνο στο λιμάνι της Καλαμάτας και στο δημοτικό στάδιο της πόλης. Για να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις στο λιμάνι θα πρέπει να αλλάξει η χρήση του αλλά σχεδόν κανένας σε αυτή την πόλη δεν θέλει να πιστέψει ότι το λιμάνι έπαψε να είναι εμπορικό εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης είναι δύσκολο να μετατραπεί σε μαρίνα γιατί πολλοί φοβούνται ότι υπάρχει ενδεχόμενο να την αγοράσουν οι Τούρκοι επειδή κυριαρχούν σε αυτή την αγορά. Τέλος είναι δύσκολο με τους ελληνικούς ρυθμούς να δημιουργηθεί μια νέα προβλήτα για κρουαζιερόπλοια νότια του λιμεναβραχίονα και άρα οι μόνιμες θέσεις στάθμευσης στο λιμάνι παραμένουν όνειρο θερινής νυκτός. 

Αρα μένουν μόνο οι θέσεις που μπορούν να δημιουργηθούν στο δημοτικό στάδιο. Εχω προτείνει επανειλημμένως να κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης νέο στάδιο στην Αγία Τριάδα (που είναι και κοντά στον κόμβο του Καρέλια στον περιφερειακό της πόλης) και για αμοιβή στον παραχωρησιούχο να δοθεί η μακροχρόνια εκμετάλλευση πολυώροφου πάρκινγκ που θα δημιουργηθεί στο εθνικό στάδιο. Οπως είναι γνωστό όμως στην Ελλάδα “αυτά δεν γίνονται” και γι' αυτό και του χρόνου θα συζητάμε πάλι για την αναβάθμιση της Παραλίας της Καλαμάτας. Για καμιά εικοσαριά χρόνια επίσης θα συζητάμε για το αν η Καλαμάτα είναι τουριστική και αν τα εμπορικά καταστήματα στο Ιστορικό Κέντρο και την Παραλία θα έχουν ελεύθερο ωράριο. Εσείς τι λέτε; Είναι τουριστική περιοχή η Παραλία; 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 19:24