Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 19:58

Εδώ είναι Καλαμάτα, δεν είναι Βαρκελώνη 

Γράφτηκε από τον

Εδώ είναι Καλαμάτα, δεν είναι Βαρκελώνη 

 

Ο ουσιαστικός διάλογος για την ανάπλαση - αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Καλαμάτας, όσο και αν φαίνεται οξύμωρο, θα πρέπει να ξεκινήσει με προτάσεις για την ανάπτυξη της Δυτικής Παραλίας αφού στην Ανατολική είναι αδύνατον πλέον να δημιουργηθούν οι υποδομές (ξενοδοχεία, πάρκινγκ, ποδηλατόδρομοι, πεζοδρόμοι κ.λπ.) που απαιτούνται για τη φιλοξενία χιλιάδων επισκεπτών.

Η ανάπτυξη της Δυτικής Παραλίας θα απελευθερώσει την Ανατολική και θα διευκολύνει το έργο της δημοτικής αρχής αν και εφόσον επιχειρήσει να επιβάλει τάξη στο χάος των κατασκευών και της κυκλοφορίας. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητο για μια πόλη που θέλει να αναπτυχθεί τουριστικά, να αφήνει αναξιοποίητη τη Δυτική Παραλία που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής τόσο από το αστικό κέντρο της Καλαμάτας όσο και από το αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”. Δυστυχώς όμως τόσο η δημοτική αρχή όσο και ο μελετητής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου(ΓΠΣ) της Καλαμάτας θεώρησαν ότι νότια του δρόμου Ασπρόχωμα - Μεσσήνη μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά καλλιέργειες, πυρηνελαιουργεία και ξενοδοχειακές μονάδες. Εννοείται ότι μόνο πυρηνελαιουργεία λειτουργούν στην περιοχή γιατί κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα δώσει χρήματα για τη δημιουργία ξενοδοχείου με φόντο τις καμινάδες των πυρηνελαιουργείων. Αρα το πρώτο που θα πρέπει να αποφασίσει η δημοτική αρχή είναι αν η Καλαμάτα είναι τουριστική περιοχή και αν θα συνεχίσει στο μέλλον να φιλοξενεί οχλούσες βιομηχανίες σε παραθαλάσσιες περιοχές. 

Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου με σκιά από δέντρα στη Δυτική Παραλία είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία και θα αναβαθμίσει την περιοχή προσελκύοντας επενδυτές. Εννοείται ότι στη Δυτική Παραλία δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στην Ανατολική και ότι σε ενδεχόμενη τροποποίηση του ΓΠΣ θα πρέπει τουλάχιστον να δεσμευτούν οι αναγκαίοι χώροι στάθμευσης για τη φιλοξενία χιλιάδων επισκεπτών. Εννοείται επίσης ότι δεν πρέπει να δοθεί καμία άδεια λειτουργίας σε κατάστημα ή ξενοδοχείο που δεν έχει θέσεις στάθμευσης για τους πελάτες του. 

Πρώτα από όλα όμως θα πρέπει να καθοριστεί ο αιγιαλός και πολύ φοβάμαι ότι κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους και πολλές ψήφους αν ανοίξει η συζήτηση για το πού φτάνει το χειμέριο κύμα και πόσοι φυτεύουν στον αιγιαλό. Αν γνωρίζαμε τη ζώνη του αιγιαλού ίσως να μπορούσαμε να συζητήσουμε και για μέσο σταθερής τροχιάς (τραμ ή προαστιακό) που θα συνδέει το αστικό κέντρο της Καλαμάτας με τη Μεσσήνη, την Ανάληψη, τη Βελίκα και το Πεταλίδι. Δυστυχώς όμως όποιος προτείνει να λειτουργήσει γραμμή τραμ στα παράλια της Μεσσηνίας θα ακούσει το γνωστό “στην Ελλάδα δεν γίνονται αυτά” και έτσι δεν θα τολμήσει να προτείνει ούτε την κατασκευή τελεφερίκ που θα συνδέει τη παραλία της Καλαμάτας με την Ανω Βέργα. Γι' αυτό μεταξύ άλλων η Βαρκελώνη έχει εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ στην Καλαμάτα κάνουμε πάρτι αν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο ξεπεράσουν τις 100.000. 

* Στο αυριανό φύλλο σκέψεις για την Ανατολική Παραλία της Καλαμάτας. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 18:20