Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017 20:03

Γιατί έγινε καρμανιόλα ο κόμβος της Σπάρτης; 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Γιατί έγινε καρμανιόλα ο κόμβος της Σπάρτης; 

 

Μετά τα συνεχόμενα ατυχήματα και το θανατηφόρο δυστύχημα στον ισόπεδο κόμβο της Σπάρτης αναζήτησα στο αρχείο της “Ε” τους λόγους για τους οποίους δεν κατασκευάστηκε ανισόπεδος κόμβος με συνέπεια ο αυτοκινητόδρομος να τελειώνει μετά την γέφυρα του Νέδοντα και όχι στον κόμβο της Βασιλέως Γεωργίου.

Σύμφωνα λοιπόν με ρεπορτάζ τον Οκτώβριο του 2008, "Το ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε δεκτά όλα τα αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για τον Περιφερειακό Αυτοκινητόδρομο και σύντομα θα συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας η Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου δήλωσε χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας τονίζοντας ότι το κόστος κατασκευής του θα ανέλθει στα 150 εκατομμύρια ευρώ. Η κατασκευή ενός επιπλέον κόμβου στα Λέικα, η μετατόπιση του κόμβου του Νέδοντα δυτικότερα και η αλλαγή του κόμβου στο Στρατόπεδο από ανισόπεδο σε ισόπεδο αποτελούν τις κυριότερες αλλαγές που αποδέχτηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ".

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας είχε υποβάλει πρόταση 11 σημείων στο ΥΠΕΧΩΔΕ και μεταξύ άλλων ζητούσε: "Ο κόμβος της οδού Σπάρτης (χμ. θέση 30.450), να κατασκευασθεί ως ισόπεδος". Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι αρχικώς η σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου Α7 προέβλεπε ανισόπεδο κόμβο στην οδό Σπάρτης και ότι μετατράπηκε σε ισόπεδο μετά από αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. 

Γιατί άλλαξε ο κόμβος της Σπάρτης; Αλλαξε για να μειωθεί το κόστος κατασκευής ή μετά από αίτημα των παρόδιων που υιοθέτησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και το ΥΠΕΧΩΔΕ; Είναι ασφαλέστερος ο ισόπεδος κόμβος από τον ανισόπεδο κόμβο; Γιατί ο κλειστός αυτοκινητόδρομος τελειώνει μετά τη γέφυρα του Νέδοντα και όχι στη Βασιλέως Γεωργίου; Σταματάει μετά τη γέφυρα για λόγους ασφαλείας ή για να μπορούν να κτίσουν δίπλα στο δρόμο οι ιδιοκτήτες οικοπέδων; 

Δεν θα απαντήσω εγώ σε αυτά τα ερωτήματα. Οφείλουν να απαντήσουν η δημοτική αρχή Καλαμάτας και το υπουργείο Υποδομών και να εξηγήσουν με πειστικά επιχειρήματα τόσο τους λόγους που οδήγησαν στην αλλαγή του κόμβου, όσο και αν υπάρχει δυνατότητα άρσης της επικινδυνότητας με κατασκευή ανισόπεδου κόμβου. Οφείλουν επίσης να προβληματιστούν όσοι ψηφίζουν με περισσή ευκολία την μετατροπή ενός ανισόπεδου κόμβου σε ισόπεδο λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των παρόδιων και αγνοώντας τις ανθρώπινες ζωές που θα χαθούν σε δυστυχήματα. Τέλος, οφείλει να εξηγήσει ο "Μορέας" τι προτείνει για να μη θρηνήσουμε και άλλες ανθρώπινες ζωές στο τέλος του αυτοκινητόδρομου. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017 18:15

NEWSLETTER