Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 21:39

Το εγκληματικό λάθος των δασικών χαρτών 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

 Οπως συμβαίνει κάθε φορά που μια κυβέρνηση κάνει λάθος, έτσι και όταν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανάρτησε τους δασικούς χάρτες πολλά τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησαν να σιωπήσουν δημοσίως αντί να παραδεχτούν την γκάφα και να ζητήσουν την απόσυρση των χαρτών μέχρι τη διόρθωσή τους.

Κάποιοι μάλιστα έφτασαν να υποστηρίξουν ότι υπάρχει πρόβλημα μόνο με το ύψος του “τέλους αντίρρησης” και άρχισαν να θριαμβολογούν όταν ανακοινώθηκε η μείωσή του. Ετσι όποιος επέμενε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες των αγροτών και τις επιδοτήσεις, βρισκόταν αμέσως στο στόχαστρο των στελεχών που ως συνήθως υπερασπίζονται με πάθος την κομματική γραμμή αδιαφορώντας για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις μιας λανθασμένης πολιτικής. 

Χθες όμως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου παραδέχτηκε  δημοσίως ότι υπάρχει πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες λέγοντας: “Ασφαλώς και γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στον αγροτικό χώρο, αφού αν χαρακτηρίσουν τις επιλέξιμες εκτάσεις ως δασικές θα υπάρξει πρόβλημα τόσο με την καταβολή των ενισχύσεων, όσο και την κυριότητα των εκτάσεων”. Με απλά λόγια, ο υπουργός είπε αυτό που γνωρίζουμε όλοι και αρνούνται να παραδεχτούν τα κομματικά στελέχη: Τα ελαιοπερίβολα που εμφανίζονται δασικά στις αεροφωτογραφίες δεν θα πάρουν επιδότηση και θα περάσουν στην κυριότητα του κράτους. Υπενθυμίζουμε ότι στη Μεσσηνία  81.988 στρέμματα εμφανίζονται σε φωτογραφίες του 1945 ως δασικά, ενώ σήμερα είναι καλλιεργήσιμα και άρα θα περάσουν στην κυριότητα του κράτους, ενώ οι μέχρι τώρα ιδιοκτήτες τους θα χάσουν και την επιδότηση. Επιπρόσθετα, θα περάσουν στην κυριότητα του κράτους 294.955 στρέμματα που ήταν καλλιεργήσιμα το 1945 και εμφανίζονται σήμερα δασωμένα. Κατά τα άλλα ο υπουργός τάχθηκε κατά των οριζόντιων ρυθμίσεων αποκλείοντας έτσι μια ενσωμάτωση των χαρτών του ΟΠΕΚΕΠΕ στους δασικούς χάρτες. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση λαμβάνει περισσότερο υπόψη της την οικολογική τάση παρά τις φωνές των αγροτών. Αργά ή γρήγορα -και ανεξάρτητα από όσα υποστηρίζουν δημοσίως τα τοπικά στελέχη- η κυβέρνηση θα αντιληφθεί ότι το λάθος της με τους δασικούς χάρτες εκτός από οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις έχει και… πολιτικές. Ας μην ξεχνάμε ότι και η κυβέρνηση Σαμαρά υποτίμησε τις αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ με συνέπεια να χάσει τις… εκλογές επειδή πολλοί θυμωμένοι δεξιοί ιδιοκτήτες ακινήτων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ καθώς είχε υποσχεθεί την κατάργησή του. 

Θανάσης Λαγός

 

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 18:31