Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 11:18

Ο φαύλος κύκλος της στασιμότητας

Γράφτηκε από τον

Ο φαύλος κύκλος της στασιμότητας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, αν είχε την αρμοδιότητα θα θεσμοθετούσε τη συμβίωση και το γάμο των ομοφυλόφιλων; Ποιο δημοτικό συμβούλιο στη Μεσσηνία θα ενέκρινε τη συμβίωση και το γάμο των ομοφυλόφιλων;

Οι απαντήσεις είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητες και φωτίζουν την τεράστια δεξαμενή συντηρητικών ψήφων της ελληνικής επαρχίας. Εννοείται ότι τους συντηρητικούς αυτούς ψηφοφόρους φλέρταραν ή φοβήθηκαν οι 9 από τους 18 βουλευτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που δεν ψήφισαν το γάμο των ομοφυλόφιλων.

Ανοίγοντας παρένθεση και για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, αξίζει να επισημάνουμε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων παντού στον κόσμο είναι αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων και υπερεθνικών οργανισμών (ΟΗΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης κ.λπ.). Μόνο στην Ελλάδα η αυτοδιοίκηση εκδίδει μαξιμαλιστικά ψηφίσματα, ενώ αφήνει απροστάτευτες στην επικράτειά της τις ευάλωτες ομάδες.

Ανεξάρτητα όμως από τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αυτοδιοίκησης, η πολιτική των Πελοποννήσιων αιρετών όταν δεν καθορίζεται πλήρως επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα συντηρητικά αντανακλαστικά μιας γερασμένης κοινωνίας, που αντιμετωπίζει με δέος το μέλλον. Ουσιαστικά το δημογραφικό πλαίσιο θέτει τα όρια, μέσα στα οποία κινούνται οι πολιτικοί, που αναπαράγουν τις κυρίαρχες αντιλήψεις και υπηρετούν την κατεστημένη τάξη πραγμάτων. Και η κατεστημένη τάξη πραγμάτων αφενός ευνοεί μόνο μια μικρή ελίτ και αφετέρου στερεί εισοδήματα από μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες.

Ο πολιτικός κομφορμισμός θέτει τροχοπέδη όχι μόνο στην κοινωνική εξέλιξη αλλά και σε κάθε καινοτόμα πρωτοβουλία, που θα μπορούσε να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Θεωρητικώς ο φαύλος κύκλος μπορεί να σπάσει είτε στην κορυφή από πολιτικούς που θα πάνε κόντρα στο ρεύμα, είτε στη βάση αν οι πολίτες αντιληφθούν το αδιέξοδο της ασκούμενης πολιτικής. Στην πραγματικότητα όμως το γερασμένο εκλογικό σώμα δίνει λευκές επιταγές σε πολιτικούς, που ζητούν την ευλογία του δεσπότη για να διοικήσουν. Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν πρόκειται να δαπανήσει ούτε μισή ώρα για να ερευνήσει αν η κοινωνία έχει τους πολιτικούς που της αξίζουν ή αν οι πολιτικοί εκμαύλισαν τους πολίτες. Θα καταγράψει σε μια αράδα την καταστροφή χωρίς να αναφέρει μια λέξη για τους εταίρους της παρακμής.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός