Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 12:11

Βιώσιμη αστική ανάπτυξη χωρίς τρένο δεν υπάρχει

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Ειλικρινά δεν ξέρω αν η δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2021 - 2027 του Δήμου Καλαμάτας θα είναι ως συνήθως προσχηματική ή αν αυτή τη φορά η δημοτική αρχή δεν έχει αποκλειστικό στόχο την εκταμίευση χρημάτων για δημοφιλείς αναπλάσεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως και ανεξάρτητα τόσο από τις προθέσεις της δημοτικής αρχής όσο και από την ενεργειακή πολιτική των Βρυξελλών, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι α) βιώσιμη αστική ανάπτυξη χωρίς τρένο δεν υπάρχει και β) ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Μεσσηνίας είναι αναγκαίος όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη του νομού αλλά κυρίως για την ανάσχεση του δημογραφικού κατήφορου.

Έτσι και αλλιώς κανένας αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζει αν σε δέκα χρόνια θα κυκλοφορούν ακόμα οχήματα με μηχανή εσωτερικής καύσης ή αν θα έχει απαγορευτεί για «πράσινους λόγους» η χρήση τους. Κανένας επίσης δεν γνωρίζει αν οι Μεσσήνιοι θα έχουν χρήματα για να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή… πατίνι για να πηγαίνουν από το κέντρο της Καλαμάτας στο νοσοκομείο, στο αεροδρόμιο, στη Μεσσήνη, στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και στην Κυπαρισσία. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι λόγω έλλειψης αξιόπιστης δημόσιας συγκοινωνίας παραμένουν στα αζήτητα εκατοντάδες σπίτια στα χωριά του Δήμου Καλαμάτας και στη Μεσσήνη, ενώ υπάρχει μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Γνωρίζουμε επίσης ότι παντού στο σύγχρονο κόσμο τα αεροδρόμια συνδέονται σιδηροδρομικώς με τις πόλεις και ότι το τρένο είναι το πρώτο μέσο που αναζητούν Ευρωπαίοι ταξιδιώτες μόλις φτάσουν σε έναν αεροσταθμό.

Ο προαστιακός σιδηρόδρομος ή κάποιο άλλο μέσο σταθερής τροχιάς μπορεί επίσης να ενώσει με πολύ λίγα χρήματα -καθώς δεν απαιτούνται μεγάλα τεχνικά έργα- τους οικισμούς του παραθαλάσσιου μετώπου, που εκτείνεται από τα ανατολικά προάστια της Καλαμάτας μέχρι το Πεταλίδι. Και πού θα βρεθούν τα χρήματα για την κατασκευή και τη λειτουργία προαστιακού σιδηροδρόμου στη Μεσσηνία; ∆εν έχω απάντηση. Κατά την ταπεινή μου άποψη όμως είναι παραλογισμός να διατεθούν 145 εκ. ευρώ για το πότισμα ελιών από το Μιναγιώτικο φράγμα (αν και όταν κατασκευαστεί) και να μη υπάρχουν χρήματα για τον προαστιακό σιδηρόδρομο της Μεσσηνίας. Κανένα φράγμα δεν πρόκειται να συγκρατήσει στο νομό τους Μεσσήνιους, που έτσι και αλλιώς εγκαταλείπουν τις αρδευόμενες καλλιέργειες στον κάμπο του Παμίσου, επειδή είναι ασύμφορες. Αντιθέτως, το τρένο μπορεί να δώσει το φιλί της ζωής στην οικονομία της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας.

lathanasis@yahoo.g

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 12:18

NEWSLETTER