Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 12:09

Αν αιρετοί και πολίτες διάβαζαν εφημερίδα

Γράφτηκε από τον

Αν αιρετοί και πολίτες διάβαζαν εφημερίδα

«Διαβάζω τουλάχιστον δύο εφημερίδες κάθε πρωί και ρίχνω μια ματιά σε πολλές άλλες καθημερινά. Δεν μπορώ να πιώ τον καφέ μου και να ξεκινήσω την ημέρα μου αν δεν διαβάσω τον Τύπο. Μένω πιστός στην ιδέα του Χέγκελ, σύμφωνα με την οποία η ανάγνωση των εφημερίδων παραμένει “η καθημερινή προσευχή του σύγχρονου ανθρώπου”» είχε δηλώσει ο Ουμπέρτο Έκο.

 Ειλικρινά δεν γνωρίζω πόσοι αιρετοί της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου έχουν διαβάσει Έκο και Χέγκελ. Είμαι όμως σχεδόν βέβαιος ότι οι περισσότεροι Πελοποννήσιοι αιρετοί, όπως και οι περισσότεροι πολίτες πλέον, δεν διαβάζουν εφημερίδα. Είμαι σχεδόν βέβαιος επίσης ότι οι περισσότεροι αιρετοί δεν παρακολουθούν ούτε τις ειδήσεις των τοπικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Πολίτες και αιρετοί πιστεύουν ότι ενημερώνονται από τις σελίδες των κοινωνικών δικτύων, που αναδημοσιεύουν φωτογραφίες και αυτούσιες ανακοινώσεις φορέων της εξουσίας, εταιρειών και συλλόγων. Για αυτό τόσο οι πολίτες όσο κυρίως οι αιρετοί δεν γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και πιστεύουν ότι αρκεί η πολιτική βούληση για την επίλυσή τους.

 Για αυτό επίσης  πολλοί από αυτούς που εκλέγονται πρώτη φορά πιστεύουν ότι θα λύσουν όλα τα προβλήματα με μια απόφαση μέρα μεσημέρι. Δεν μπαίνουν καν στον κόπο να αναρωτηθούν γιατί οι προκάτοχοί τους δεν κατάφεραν να τα λύσουν ώστε να παραμείνουν στην εξουσία. Αν οι αιρετοί και οι πολίτες διάβαζαν εφημερίδα, θα γνώριζαν ότι τα περισσότερα προβλήματα της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου παραμένουν άλυτα πολλές δεκαετίες, αν και τα διαχειρίζονται έμπειροι πολιτικοί που θέλουν να τα λύσουν για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος. Θα γνώριζαν επίσης ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει εκατοντάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αλλά τελικά ούτε το εισόδημα αυξήθηκε, ούτε το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε.

Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι πολιτικοί δεν διαβάζουν εφημερίδα και για αυτό πιστεύουν τις αναρτήσεις των κοινωνικών δικτύων, που αναπαράγουν δημοφιλείς αφέλειες με αντάλλαγμα «likes».

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός