Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 12:57

Πού θα σταθμεύουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας Βασίλης Παπαευσταθίου στη συνέντευξη που παραχώρησε στον συνάδελφο Γιάννη Σινάπη και δημοσιεύτηκε στην «Ε», δήλωσε:

«Μέσα στο Κλιματικό Συμβόλαιο έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε μια ζώνη μηδενικών εκπομπών ρύπων στο Ιστορικό Κέντρο, το οποίο έχει και μια αυξημένη ανάγκη να διαφυλαχθεί το παραδοσιακό του τμήμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα εκτρέψουμε τα αυτοκίνητα και κει θα μπαίνουν μόνο τα αυτοκίνητα που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον είτε είναι ηλεκτρικά είτε είναι πολύ ήπια υβριδικά είτε είναι λεωφορεία που είναι υδρογόνου ή ηλεκτρικά τα οποία χρησιμοποιούνται ως μέσα μαζικής μεταφοράς, που συνδέουν μεγάλα πάρκινγκ».

Σε άλλο απόσπασμα της συνέντευξης και πάντα στο πλαίσιο της απομάκρυνσης των ρυπογόνων αυτοκινήτων από το κέντρο της πόλης, ο κ. Παπαευσταθίου είπε: «… πάντα σκέφτομαι ότι πάντα υπήρχε ένας μεγάλος αντίλογος γιατί να μην έχουμε ένα πάρκινγκ κάτω από την κεντρική πλατεία της πόλης. Δεν ήμουν ποτέ υπέρμαχος αυτής της λύσης, δίνει 600 θέσεις κάτω από την καρδιά της πόλης, θα φέρει 1.200 αυτοκίνητα να κυκλοφορούν μέσα στο κέντρο».

Τι θα γίνει όμως τη χρονική στιγμή που θα κυριαρχήσουν τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά αυτοκίνητα; Θα συνεχίσουν να εισέρχονται στο κέντρο της Καλαμάτας και άρα θα υπάρχει πρόβλημα στάθμευσης; Θα απαγορευτεί και η χρήση ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων στο κέντρο της Καλαμάτας; Ζώνη μηδενικών εκπομπών ρύπων θα δημιουργηθεί μόνο στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας ή και στην παραλιακή ζώνη; Η ζώνη μηδενικών ρύπων μήπως διώξει τα αυτοκίνητα της Αττικής προς άλλες πόλεις, όπως το Ναύπλιο, η Κόρινθος και η Πάτρα, στις οποίες θα επιτρέπεται η χρήση οχημάτων με μηχανή εσωτερικής καύσης; Οι καταναλωτές με αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης από τη Μεσσηνία και τη Νότια Πελοπόννησο θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τα καταστήματα της Καλαμάτας ή θα στραφούν σε άλλες αγορές;

Κανένας δεν γνωρίζει τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, γιατί προφανώς κανένας δεν γνωρίζει το ποσοστό των αυτοκίνητων με μηχανή εσωτερικής καύσης που θα κυκλοφορούν στους δρόμους το 2030 και το 2040. Για την προοπτική όμως μιας πόλης χωρίς αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία και μέσα σταθερής τροχιάς, θα… συνεχίσουμε στο αυριανό άρθρο.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 13:07