Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015 14:15

Αντιμνημονιακή κυβέρνηση σύμφωνη με το λαϊκό αίσθημα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Αντιμνημονιακή κυβέρνηση σύμφωνη με το λαϊκό αίσθημα

Το αντιμνημονιακό ειδύλλιο αριστερών και δεξιών αγανακτισμένων που ξεκίνησε στις διαδηλώσεις του 2010 κατέληξε χθες σε κυβερνητικό γάμο μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ετσι μετά τη μνημονιακή κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ θα έχουμε για μια ακόμα φορά συνεργασία αριστερών και δεξιών δυνάμεων, γεγονός που πριν λίγα χρόνια φάνταζε ως ουτοπία. Ουσιαστικά διαπιστώνουμε ότι η οικονομική κρίση γκρέμισε το “τείχος” που υπήρχε μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Βεβαίως στη θέση του “τείχους” χαράχτηκε μια νέα διαχωριστική γραμμή μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων αλλά σε καμία περίπτωση η… νέα γραμμή δεν έχει το “ιστορικό βάθος” του χάσματος που χώριζε τους δύο κόσμους στο παρελθόν.
Από εκεί και πέρα μένει να δούμε αν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις εκπροσωπούν πράγματι κάτι καινούργιο ή αν το μνημόνιο αποτέλεσε απλώς μια καλή ευκαιρία για έφοδο στην εξουσία. Σε κάθε περίπτωση το εκλογικό σώμα χρέωσε όχι άδικα στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία όλα τα στραβά του πολιτικού συστήματος και μείωσε τα ποσοστά τους σε ποσοστά που κάνουν απαγορευτική κάθε σκέψη για σύντομη επιστροφή στην εξουσία. Παράλληλα το εκλογικό σώμα έδωσε σαφή εντολή στις αντιμνημονιακές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που έχουν υποσχεθεί στο λαό. Με αυτό τον τρόπο ταυτίστηκε και πάλι η λαϊκή με την κυβερνητική βούληση αφού οι μέχρι τώρα μνημονιακές κυβερνήσεις απλώς διαχειρίζονταν την εξουσία ψηφίζοντας νόμους και μέτρα που δεν πίστευαν. Ας μην ξεχνάμε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησαν με “λεφτά υπάρχουν” και προτάσεις στο Ζάππειο για να καταλήξουν στο τέλος να ψηφίζουν νόμους που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκαν να κάνουν περικοπές στο κράτος και για αυτό έκοψαν μισθούς και συντάξεις επιβάλλοντας παράλληλα άγρια φορολογία.
Η αντιμνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων καλείται τώρα να θεραπεύσει τις πληγές που άνοιξαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Καθώς λεφτά δεν υπάρχουν η μεταρρύθμιση του διεφθαρμένου κράτους μπορεί να δώσει ανάσες στα “συνήθη υποζύγια” που πλήρωσαν μόνα τους την κρίση. Αν μπουν στη φυλακή και 5-6 μεγαλοαπατεώνες που θεωρούν ότι έχουν κατακτήσει το ακαταδίωκτο ίσως κάτι να αλλάξει στο σάπιο βασίλειο της… δανεικαρίας. Προσωπικά θεωρώ αισιόδοξο μήνυμα την πολιτική ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού και εύχομαι στη νέα κυβέρνηση να ρίξει και άλλα ετοιμόρροπα κάστρα της φεουδαρχίας που η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησαν ή δεν ήθελαν να ρίξουν.

Θανάσης Λαγός
e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015 14:16

NEWSLETTER