Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 17:09

Ο ακήρυχτος πόλεμος των αυτοσχέδιων βομβών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)
Ο ακήρυχτος πόλεμος των αυτοσχέδιων βομβών

Ειλικρινά δεν γνωρίζω πόσα θύματα πρέπει να θρηνήσουμε ακόμα για να αποφασίσει η Πολιτεία να κηρύξει ολομέτωπη επίθεση κατά των αυτοσχέδιων εκρηκτικών. Ξέρω όμως πολλούς αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς που φωτογραφίζονται ρίχνοντας σαΐτες ή δίπλα σε μπαρουτοκαπνισμένους σαϊτολόγους - και οι οποίοι μάλλον θα εκφράσουν πολλές αντιρρήσεις αν κάποιος χαρακτηρίσει αναχρονιστικά κι επικίνδυνα τα “παιχνίδια” με τα εκρηκτικά.

Δυστυχώς επίσης, ξέρω ότι πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί μιλούν στα παιδιά τους με περηφάνια για τα βαρελότα και τις εκρήξεις, ξεχνώντας φυσικά να τους αναφέρουν όλους εκείνους που έχουν χάσει τη ζωή τους, την όρασή τους ή τα άκρα τους στον ακήρυχτο πόλεμο των βεγγαλικών. 

Ετσι, κάθε χρόνο στη Μεσσηνία ρίχνονται δεκάδες βαρελότα και κροτίδες. Κι όποιος τολμήσει να ζητήσει να μην τρομοκρατούνται τουλάχιστον τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με τους “βομβιστές”, αλλά και με όλους όσοι υπερασπίζονται ιδεολογικά το πατροπαράδοτο έθιμο της εκρηκτικής πασχαλιάς. Οποιος τολμήσει να ζητήσει μέτρα ασφαλείας για τη διεξαγωγή του σαϊτοπόλεμου, θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με τα μέλη των μπουλουκιών, αλλά και με αυτούς που υποστηρίζουν ότι είναι μαγκιά να ρίχνουν οι ανήλικοι σαΐτες. Οποιος τολμήσει να πει ότι υπάρχουν οικογένειες που φοβούνται να έρθουν στη Μεσσηνία για Πάσχα εξαιτίας των βαρελότων, θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτούς που υποστηρίζουν πως ο σαϊτοπόλεμος διαφημίζει τη Μεσσηνία. Τέλος, όποιος τολμήσει να ψελλίσει ότι το κάψιμο του Ιούδα είναι ένα πρωτόγονο και ολίγον ρατσιστικό έθιμο, είναι σίγουρο ότι θα κατηγορηθεί ούτε λίγο ούτε πολύ ως σιωνιστής - ενώ θα πρέπει να μιλά ψιθυριστά για να μην προκαλέσει νέα... Πατσιφικά.

Γενικώς κυριαρχεί η αντίληψη πως είναι μαγκιά να ρίχνεις εκρηκτικά στα πόδια των ηλικιωμένων που πάνε στην εκκλησία, ενώ όποιος διαφωνεί με τους “μάγκες” είναι απλά ξενέρωτος και τίποτα παραπάνω. Προσωπικά, θεωρώ μέγιστη ανοησία τη ρίψη αυτοσχέδιων εκρηκτικών, και αναχρονιστικά τα έθιμα του σαϊτοπόλεμου και του καψίματος του Ιούδα. Γνωρίζω όμως ότι η άποψη μου είναι “αιρετική” και ότι δεν πρόκειται να πείσω για την ορθότητά της, ακόμα κι αν επικαλεστώ τα θύματα του ακήρυχτου πολέμου. Από εκεί και πέρα, θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει τουλάχιστον να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή του σαϊτοπόλεμου σε χώρους όπου δεν κινδυνεύουν οι θεατές... και ελπίζω ο πανδαμάτωρ χρόνος να βάλει κάποτε τέλος στον ακήρυχτο πόλεμο των αυτοσχέδιων εκρηκτικών. 

Αν μάλιστα οι γονείς και οι δάσκαλοι πουν στα παιδιά τους και στους μαθητές ότι τα βαρελότα δεν είναι μαγκιά, αλλά βλακεία, θα έχει γίνει ένα ακόμα μεγάλο βήμα για να μη θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς.   

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 16:47

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER