Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015 17:02

Τρίβει τα χέρια του ο Σόιμπλε διαβάζοντας για απεργίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Πριν ακόμα ψηφιστούν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα για το νέο μας δάνειο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησαν ήδη οι απεργίες με στόχο να μην εφαρμοστούν όσα απαιτούνται και να βγει τελικά η ελληνική οικονομία από τη ζώνη του ευρώ.

Πραγματικά δεν έχει καμία σημασία αν έχουν δίκιο ή άδικο οι απεργοί. Ετσι κι αλλιώς κανένας δεν απεργεί θεωρώντας ότι έχει άδικο. Αυτό που έχει σημασία όμως πέρα απ' το δίκιο του εργάτη και του επαγγελματία... είναι ότι η συμφωνία είναι αδύνατον να εφαρμοστεί με τα συνδικάτα και τις συντεχνίες στα κάγκελα. 

Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ο καθένας, οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ακόμα ότι τα μνημόνια είναι πιο καταστροφική επιλογή από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας, που θα οδηγούσε σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εξακολουθούν μάλιστα να το πιστεύουν αυτό και μετά τη στροφή που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν διαπίστωσε κι ο ίδιος ότι η έξοδος από την ευρωζώνη θα είναι καταστροφική για τους φτωχούς Ελληνες κι έτσι επέλεξε το δρόμο του τρίτου μνημονίου. 

Βεβαίως, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι προκάτοχοί του Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς δεν έχουν περιγράψει με λεπτομέρειες στον κόσμο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας έξω από τη ζώνη του ευρώ. Αντιθέτως, τονίζαν και τονίζουν τη σκληρή διαπραγμάτευση που κάνουν για να μην περάσουν τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές. Ετσι η πλειοψηφία των πολιτών μένει με την εντύπωση ότι οι δανειστές επιβάλλουν άχρηστα μέτρα με μοναδικό στόχο να... τιμωρήσουν τους Ελληνες. 

Η άποψη αυτή μπορεί να βολεύει πρόσκαιρα τους πολιτικούς, αλλά απέχει πολύ από την αλήθεια - αφού και στην Ελλάδα της δραχμής και του πληθωρισμού οι κυβερνήσεις αναγκάζονταν να πάρουν αυστηρά μέτρα λιτότητας. Αντίστοιχα μέτρα λιτότητας θα ισχύσουν λοιπόν κι αν η Ελλάδα βγει τελικώς από την ευρωζώνη επειδή δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που συμφώνησε για να πάρει νέο δάνειο 86 δισεκατομμύριων ευρώ. Απλώς σε μια τέτοια περίπτωση η καταστροφή δεν θα σταματήσει εκεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν οι δημοσιογράφοι (πρώτα από όλους), οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι φαρμακοποιοί, οι δικηγόροι, οι λογιστές, οι έμποροι κ.λπ. πιστεύουν ακόμα ότι τα μνημόνια είναι πιο καταστροφικά από μια μοναχική εθνική χρεοκοπία, είναι προφανές ότι τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστούν. Σε αυτή την περίπτωση το Grexit θα συζητηθεί και πάλι στις Βρυξέλλες, κι αυτή τη φορά κανένας δεν θα σταματήσει το Σόιμπλε. 

Τρίβει τα χέρια του ο Γερμανός, διαβάζοντας για απεργίες.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015 17:30