Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015 17:02

Για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια επιτροπή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια επιτροπή

Από τότε που ξεκίνησα στα εφηβικά μου χρόνια να παρακολουθώ την πολιτική επικαιρότητα έως σήμερα έχω ακούσει και διαβάσει χιλιάδες φορές ότι για την επίλυση κάθε προβλήματος απαιτείται η σύσταση μιας επιτροπής που θα μελετήσει τα δεδομένα για να υποβάλει προτάσεις στο όργανο, το οποίο τελικώς θα αποφασίσει να μην θίξει τα κεκτημένα όσων έχουν προκαλέσει το πρόβλημα.

Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια παρακολούθησα το έργο χιλιάδων επιτροπών που προκάλεσαν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που κλήθηκαν να επιλύσουν και πληροφορήθηκα την ύπαρξη δεκάδων που αγνοούσα την ύπαρξή τους και που έχουν ονόματα όπως “Επιτροπή Παραλιών (Π∆ 23/2000), η οποία αποφαίνεται για τον χαρακτηρισμό ή μη των παραλιών ως πολυσύχναστων”. Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν αμείβονται τα μέλη αυτής της επιτροπής ή αν γνωμοδοτούν αμισθί για τον αριθμό των λουόμενων στο Ακρογιάλι, αλλά και στις δυο περιπτώσεις θεωρώ ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα χάνονται χιλιάδες εργατοώρες επειδή οι πολίτες έχουν πειστεί ότι οι επιτροπές είναι πανάκεια για κάθε νόσο και… παραλία. 

Κάπως έτσι λοιπόν οι μισοί Ελληνες συμμετέχουν σε επιτροπές που έχουν συσταθεί για την επίλυση των προβλημάτων της άλλης μισής Ελλάδας και όλοι μαζί αναρωτιούνται γιατί δεν προχωράει τίποτα στην ώρα του. Κανένας όμως από όλους αυτούς δεν αναρωτιέται γιατί λειτουργούν όλα άψογα στους κλάδους που δεν υπάρχουν επιτροπές σοφών και αναπτυξιακές μελέτες. Για παράδειγμα  κανένας δεν αναρωτιέται πώς αγράμματοι στην πλειονότητά τους αγρότες εφοδιάζουν επαρκώς τη λαϊκή της Καλαμάτας και τι θα συμβεί αν συσταθεί μια επιτροπή σοφών για τον ανεφοδιασμό της αγοράς. 

Βεβαίως όλα δεν λύνονται αυτομάτως, όπως σε μια πλήρως ανταγωνιστική αγορά όπως αυτή της λαϊκής, και πολλές φορές απαιτείται επιστημονική τεκμηρίωση για τη λήψη μιας απόφασης. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι τη σύσταση επιτροπών για τις πολυσύχναστες παραλίες είναι προφανές ότι υπάρχει τεράστια απόσταση, ίση με αυτή που χωρίζει τις ανταγωνιστικές οικονομίες από την ελληνική οικονομία. 

Γι' αυτό καλό είναι να συστήσουμε μια… επιτροπή που θα μελετήσει το ενδεχόμενο της μείωσης των επιτροπών στην Ελλάδα. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015 14:49

NEWSLETTER